neděle 8. září 2024

Čína se dohodla s Filipíny na sporném území v Jihočínském moři

Čína a Filipíny uzavřely dohodu, čímž dojde ke zklidnění situace v Jihočínském moři.

námořnictvo

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Čína a Filipíny dosáhly dohody, která má ukončit konfrontace u sporné mělčiny v Jihočínském moři. Agentura AP uvedla, že k opakovaným střetům filipínských a čínských plavidel docházelo v oblasti ostrůvku Second Thomas Shoal, což vyvolávalo obavy z možných větších konfliktů, do nichž by mohly být zapojeny i Spojené státy.

Dohody bylo dosaženo po sérii setkání filipínských a čínských diplomatů v Manile. Dva filipínští představitelé potvrdili dohodu agentuře AP pod podmínkou zachování anonymity. Filipínská vláda poté vydala krátké prohlášení, aniž by uvedla podrobnosti, a zdůraznila potřebu deeskalace a dialogu.

Čína si nárokuje prakticky celé Jihočínské moře, což koliduje s nároky Filipín, Vietnamu, Indonésie, Malajsie a Bruneje. Toto moře je bohaté na ryby, ropu, zemní plyn a vedou skrz něj důležité námořní trasy. Stálý rozhodčí soud v Haagu v roce 2016 rozhodl, že velká část čínských nároků je neopodstatněná, ale Peking toto rozhodnutí odmítá uznat.

Dohoda s Filipínami by mohla vzbudit naděje na podobné dohody s dalšími zeměmi, které mají spory s Čínou. Otázkou však zůstává, zda se dohodu podaří úspěšně realizovat a jak dlouho vydrží. Spojené státy, které nemají v oblasti územní nároky, opakovaně varovaly, že jsou povinny bránit Filipíny, svého nejstaršího spojence v Asii, pokud by byly napadeny.

Autor: Šimon Mitro

Související

4011344291_1f8676a256_c
Zahraniční Rodičovství

Čína ruší mezinárodní adopce, zastavila dokonce i ty rozjednané

GWxhVaJa8AMLSsR
Zahraniční

Na Čínu se řítí supertajgun. V zemi se zavírají obchody, burzy i školy

Wormwood_Meteor_of_Revelation_the_Third_Trumpet
Zahraniční Video

Nad Filipínami shořel asteroid, předvedl jedinečnou show

GWe8D3EWEAg1aaw
Zahraniční

Putina vítali aktivisté s ukrajinskými vlajkami. Želízka na jeho rukou necvakla