pátek 20. září 2024

Čína prý otestovala nejrychlejší bezdrátový internet. Dráždí tím USA

Čína pro sebe může urvat roli lídra modernizace sítí. Minulý týden k tomu udělala velký krok, když prý otestovala nejrychlejší bezdrátový přenos na světě.

6g

Ilustrační obrázek.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační obrázek.
  • Zdroj: pixabay.com

Zatím nejrychlejší bezdrátový internet otestovali prý minulý týden vývojáři v Číně. Tamní 25. institut Druhé čínské akademie letecké a kosmické vědy a průmyslu sdělil, že poprvé v historii se podařilo uskutečnit bezdrátový přenos na úrovni terahertzové frekvence, což se rovná rychlosti přenosu sto gigabitů dat za sekundu. Pro porovnání, běžný tuzemský uživatel má nyní k dispozici strop v podobě jednoho gigabytu, ač zpravidla ani na něj nedosáhne. Čína navíc tvrdí, že nové připojení zvládne i rychlost tři sta gigabitů za sekundu, čímž se začalo hovořit o uvedení 6G do praxe.

Dosud se mělo za to, že 6G nebude možné používat dříve než v roce 2030, jak plánovali američtí odborníci. Nyní proto i ve Spojených státech pracují výzkumné firmy na zrychlení internetu, protože panuje obava, že by tím Čína Americe mohla vyfouknout pozici světového lídra v oblasti modernizace sítí. Počítá se totiž s tím, že uvedení 6G do provozu bude mít zásadní dopad na vývoj zábavního či automobilového průmyslu nebo také zdravotnictví.

Autor: Jan Skala

Související

mobil
Zahraniční

Mobilní 6G sítě budeme používat až za několik let

Čínský špionážní balon nad Amerikou
Zahraniční Zahraniční politika

Čínský špionážní balon létá nad Spojenými státy