středa 26. června 2024

Čína navyšuje jaderný arzenál. V roce 2030 může konkurovat USA

Čína v uplynulém roce výrazně zvýšila svůj jaderný arzenál, a to z 410 na 500 hlavic, jak uvádí zpráva Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI).

severokorejské jaderné hlavice

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

I přes navyšování jaderného arzenálu Čína zaostává za Spojenými státy a Ruskem. Kreml disponuje 4 380 hlavicemi, zatímco USA 3 708 hlavicemi. Čína oproti tomu navýšila meziročně počet na 500 kusů, uvádí zpráva Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI).

Mezi jadernými velmocemi zůstává situace stabilní, s výjimkou Severní Koreje, která zvýšila svůj arzenál na zhruba padesát hlavic. Hans Kristensen ze SIPRI uvedl, že Čína rozšiřuje svůj jaderný arzenál rychleji než kterákoli jiná země. Podle odhadů by Peking mohl mít do roku 2030 stejný počet mezikontinentálních balistických raket jako Rusko nebo USA.

SIPRI také uvádí, že asi 2 100 jaderných hlavic je ve světě ve stavu „vysoké operační pohotovosti“, přičemž většina z nich patří Rusku a USA. Čína loni poprvé umístila některé své jaderné hlavice do tohoto stavu. Téměř 90 procent světových jaderných zbraní vlastní Rusko a USA, zbytek připadá na Čínu, Francii, Velkou Británii, Izrael, Indii, Pákistán a Severní Koreu.

Stockholmský institut rovněž upozornil, že nemá důkaz o tom, že by Rusko rozmístilo jaderné zbraně v Bělorusku, ačkoliv se o tom loni spekulovalo. Diplomatické snahy o kontrolu jaderných zbraní zaznamenaly v posledním roce neúspěchy, zejména kvůli napjatým mezinárodním vztahům v důsledku rusko-ukrajinské války a konfliktů na Blízkém východě.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0884779089
Zahraniční

Definitivní tečka za aférou WikiLeaks. Assange se přiznal a je volný

GQ-ZxtTWcAAB78V
Zahraniční

Červená linka se rozezněla. Po více než roce spolu mluvili ruští a američtí ministři

Tento pandí pár ze zoo ve Washingtonu je již od listopadu v Číně
Zahraniční Fauna

Do Washingtonu se vrátí pandy

GQ5AIW-XkAAA9ab
Zahraniční

Assange je volný! Místo trestu smrti ho Velká Británie pustila na svobodu