čtvrtek 25. dubna 2024

Čína hlásí 60 tisíc mrtvých na covid

Čína reagovala na mezinárodní kritiku tím, že zveřejnila v polovině ledna počty mrtvých na covid. Podle expertů ale počet mrtvých neodpovídá realitě.

covid v Číně

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Čína čelila vlně kritiky od Světové zdravotnické organizace (WHO) poté, co přestala zveřejnovat data případů a úmrtí na covid. Po měsíci nejasností zveřejnila Čína 15. ledna údaje o tom, že od 8. prosince do 12. ledna zemřelo 59 938 čínských obyvatel v souvislosti s covidem. Konkrétně jen pět a půl tisíce osob zemřelo podle Pekingu na covid, zbylá úmrtí jsou lidé, kteří se nakazili covidem, ale byli dlouhodobě nemocní.

Do osmého prosince reportovala Čína pouze 37 úmrtí od počátku pandemie. Peking byl přinucen reagovat, jelikož od začátku prosince upustil od politiky nulové tolerance vůči covidu, což zapříčinilo vlnu nových případů. Na sociálních sítích se začala objevovat videa z přeplněných čínských nemocnic a různí epidemiologové odhadovali, že v Číně umírá jedenáct tisíc lidí denně. Což nekoresponduje s oficiálním vyjádřením Pekingu.

Doktorka Louise Blair z britské výzkumné společnosti Airfinity říká, že zveřejněná data nemusí představovat skutečný počet úmrtí. „Tato čísla znamenají mnohem nižší počet úmrtí na obyvatele v Číně, než jaké zažily všechny ostatní velké země na světě. Přitom Čína není tolik proočkovaná jako země v Evropě a USA a její obyvatele nemají tolik vybudovanou imunitu vůči covidu,“ říká Blair.

Zakladatel čínského náboženského hnutí Fa-lun-kung, Li Chung-č', tvrdí, že v Číně zemřelo přes 400 milionů lidí na covid. Tohle tvrzení samozřejmě nebylo ověřeno.

Autor: Šimon Mitro

Související

720x405
Domácí

Zeman už neprezidentuje, dalšímu povýšení Koudelky nestojí nic v cestě

Maximilian_Krah_2023_-_1
Zahraniční

Informace pro Peking zajišťoval spolupracovník jednoho z lídrů AfD

profimedia-0866883664
Zahraniční

Smrtící lijáky zasáhly jih Číny

3431631F-9A62-4CF5-99F3-C6EAD1CB2769
Zahraniční Architektura

Návrh čínské nádražní budovy vyvolal posměch, vypadá prý jako vložka