čtvrtek 25. dubna 2024

Cimrman má letos několik výročí narození a úmrtí, zveme vás na jeho rozhlednu

Letos oslavíme 140. nebo 170. výročí narození Járy Cimrmana a zároveň 40. nebo sté výročí jeho úmrtí. Pro uctění jeho památky se vydejme na některá místa, která budou jeho významnou stopu připomínat.

Cimrmanova_rozhledna_v_okrese_Semily._(001) (1)

Nejnižší rozhledna na světě.
Zdroj: Wikipedia

  • Nejnižší rozhledna na světě.
  • Zdroj: Wikipedia

Jeden z největších českých dramatiků, básníků, hudebníků, učitelů, cestovatelů, filozofů, vynálezců, kriminalistů a sportovců své doby se narodil ve Vídni někdy mezi léty 1853 až 1884. Zemřel před rokem 1914 v Liptákově nebo Frymburku, možná ale také po roce 1918 neznámo kde, nebo po roce 1983 v Liptákově. Letos si tak připomínáme 140. nebo 170. výročí jeho narození a zároveň 40. a možná i sté výročí jeho úmrtí. Pro uctění jeho památky se vydejme na některá místa, která budou jeho významnou stopu připomínat.

Nejnižší rozhledna na světě

Bojíte-li se výšek, navštivte nejnižší rozhlednu v Česku, ve Střední Evropě a jistě i na světě. Jejím architektem a otcem nápadu je největší z Čechů, Jára Cimrman.

Rozhledna se krčí v Nouzově u Semil.

Přestože Jára Cimrman pomáhal s návrhy a stavbou Eifellovy věže v Paříži a její obdoby na Petříně v Praze, sám trpěl velkými závratěmi z výšek a tak nesnesl pohled z jakékoliv rozhledny.

Jeho touha ale byla natolik silná, že navrhl rozhlednu, na které nikdo závratí netrpí. Na rozhlednu se nemusí stoupat po schodech, naopak, sestupuje se do ní.

Kromě samotné rozhledny si můžete prohlédnout i další výtvory související s životem a dílem Járy Cimrmana, jako například Cimrmanův prototyp dalekohledu či šlapací telefon nebo se vyfotit v místě, které Jára Cimrman označil jako střed světa.

Příště: Maják Járy Cimrmana

Související

turistická značka
Domácí Výročí

Klub českých turistů oslaví 135 let od vyznačení první turistické trasy

Velikonoce na zámku Loučeň.
Domácí Tipy na výlety

Velikonoční návštěvnost památek překonala očekávání. Zafungovalo počasí

Fotopoint před rozhlednou Cvilín
Cestování Tipy na výlety

Lavičky ve tvaru srdce lákají turisty v Moravskoslezském kraji

Vánoční stromek na zámku Loučeň
Cestování Tipy na výlety

Adventem oplývá Loučeň. Zámek zdobí dvě desítky vánočních stromků