sobota 5. října 2024

Cimrman, akrobati, koně i české rekordy: Bavte se o víkendu zdarma

Minutové zprávy opět připravily přehled akcí, které se o víkendu odehrají v Česku, a kde se neplatí vstupné.

447376678_1012643660861271_2708147013333660061_n

Festival nového cirkusu a pouličního divadla Cirkulum.
Zdroj: FB / Circulum

  • Festival nového cirkusu a pouličního divadla Cirkulum.
  • Zdroj: FB / Circulum

Slavnosti i tradiční Spanilá jízda Cyklostezkou Járy Cimrmana aneb Na kole okolo Liptákova se chystá na Tanvaldsku. Kromě kol vyjedou i historická auta a návštěvníci si budou moci prohlédnout i stavbu Cimrmanova Majáku. V sobotu se v Minimuzeu Na Mlatě ve Velkých Hamrech uskuteční setkání příznivců a obdivovatelů českého velikána Járy Cimrmana. Představí se také cyklostezka Járy Cimrmana v živých obrazech, zahraje country kapela a kino Jas uvede Cimrmanův dramatický kšaft České nebe. V neděli pojedou z Návarova nadšenci na historických bicyklech i na modernějších strojích tradiční Spanilou jízdu Járy Cimrmana. Ta končí v Tanvaldu – Šumburku u kostela svatého Františka z Assisi, kde zájemce čeká zážitková stezka Járy Cimrmana, hudební i divadelní představení nebo Fotokoutek pana Jelínka. V programu vystoupí herci Divadla Járy Cimrmana i klaun Bilbo.

Každý víkend až do konce září jsou od 10 do 17 hodin otevřené zahrady Černínského paláce. Vstup do zahrad je možný pouze samostatným vchodem naproti Loretě. Černínská zahrada se rozkládá na ploše 1,7 hektaru. Její vznik se datuje ke konci 17. století. V 19. století se zahrada dočkala obnovy a proměnila se ve stylu anglického parku.

Festival rekordů a kuriozit se v sobotu odehraje v Pelhřimově. Návštěvníci na vlastní oči uvidí vznik desítek českých i světových rekordů. Součástí akce jsou také koncerty nebo taneční vystoupení.

Mezinárodní závody spřežení Rhea Holding Cup Cai World Cup hostí od pátku do neděle Písečná nad Dyjí. Zájemci uvidí světové špičky vozatajského sportu.

Zámecké slavnosti se v sobotu odehrají v areálu Pyšelského zámku, který se při této příležitosti výjimečně otevře veřejnosti. Vystoupí Jakub Smolík, Žízniví Dubáci nebo Pyšelský Buráci, na programu jsou komentované prohlídky zámku a děti si užijí kontaktní minizoo nebo malování na obličej.

Páteční a sobotní oslavy připomenou 600. výročí bitvy u Malešova. V pátek večer začne projekce filmu Zbojník, který se natáčel na tvrzi Malešov, následovat bude průvod k památníku bitvy u Malešova a ohňová show. Sobota přinese šermířská vystoupení, módní přehlídky, zábavu pro děti i hudební vystoupení. Na tvrzi bude k vidění vojenské ležení a ukázky středověkých řemesel.

Koncert filmových melodií pod širým nebem v neděli rozezní náměstí v Telči. Symfonický orchestr Masarykovy univerzity představí hudbu z filmů Poltergeist, Mumie, Pán prstenů, Harry Potter a kámen mudrců, A.I. Umělá inteligence, Patriot, Jurský park, Westworld, Jak vycvičit draka či Piráti z Karibiku.

Mezinárodní festival nového cirkusu a pouličního divadla Cirkulum 2024 hostí od pátečního poledne do neděle Slezskoostravský hrad. Návštěvníci na několika scénách uvidí artistická vystoupení, pouliční divadlo i provazochodce. Světovou premiéru bude mít Létající Citadela, který představí akrobatická čísla na horkovzdušném balónu. Na některá představení se platí vstupné.

Související

5314dbc3-1e40-42ca-907c-f08326a0c7ba
Ostatní

Kam o víkendu zdarma? Na festival ptactva, dýňobraní i zahradní slavnost

12bde35c-108f-47c9-8c98-ab42a3540371
Ostatní

Víkend přinese hlavně svatováclavské slavnosti a poutě. Kde se neplatí vstup?

5685d574-cfc6-4038-b1ac-174843b093d0
Ostatní

Kam vyrazit na akce zdarma? Chystá se klusácký dostih, slavnosti cibule i poutě

IMG_6002-19689-800-600-80
Ostatní

Katastrofální předpověď počasí nebo soutěž v opékání prasat: Vstup je zdarma