Známý fakt, že čím vyšší vzdělání, tím delší život, potvrdila studie skupiny vědců, kteří zkoumali zdravotní záznamy zemřelých po celém světě v letech 1980 až 2023. Výzkum ukázal, že s každým rokem ve škole nebo na univerzitě klesá riziko úmrtí o dvě procenta. Dokončení vysokoškolského vzdělání je podle odborníků pro zdraví stejný benefit jako zdravé stravování. Naopak ti, kteří nemají žádné vzdělání, mají oproti vysokoškolsky vzdělaným lidem o 34 procent vyšší riziko úmrtí. Lidé jen se šesti třídami základní školy naopak mívají velké potíže, nízké vzdělání má na zdraví devastující účinky stejné jako pití pěti a více alkoholických nápojů denně nebo kouření deseti cigaret každý den po dobu deseti let.
Čím déle chodíme do školy, tím déle žijeme
- Zdraví
- 24. ledna 2024 13:43
- 30 sekund čtení
Vyšší vzdělání umožňuje lidem víc vydělávat, mít lepší přístup ke zdravotní péči a také žít zdravěji. Naopak na zdraví těch, kteří se ve škole moc neohřáli, má absence vzdělání devastující účinky podobně jako alkohol nebo kouření.

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons
- Ilustrační foto.
- Zdroj: Wikimedia Commons
Související
Průmyslová chemikálie je spojena s vyšším rizikem Parkinsonovy choroby
Lidé vystavení průmyslové látce trichlorethylenu čelí vyšší pravděpodobnosti rozvoje Parkinsonovy choroby, zjistila nová americká studie. Chemikálie je v Evropské unii zakázaná už od roku 2016, v USA ale zůstává předmětem sporů.
- 1 minuta čtení
Aktivní lidé se dožívají vyššího věku
Ze studie, která zahrnovala více než 22 tisíc dospělých, vyplynulo, že každý kdo o sobě hovoří jako o aktivním člověku, má až o 21 procent nižší riziko předčasného úmrtí.
- 30 sekund čtení
Cholera znovu zabíjí tisíce lidí
Cholera si v roce 2024 vyžádala přes 6 tisíc obětí, což je o polovinu více než rok předtím. Nemoc, která je plně preventabilní a léčitelná, se šíří hlavně v Africe, Asii a na Blízkém východě.
- 1 minuta čtení
Češi čtou etikety málo. Jen každý sedmý sleduje složení potravin
Informace na obalech potravin chrání před zdravotními riziky i civilizačními nemocemi. Přesto je v Česku pečlivě sleduje pouze malá část spotřebitelů, ukázal nový průzkum Ministerstva zemědělství.
- 1 minuta čtení