pondělí 16. září 2024

Cigarety by podle WHO měly zdražit trojnásobně. V Česku až na pět stovek

Dopady kouření vyjdou státní rozpočet na desítky miliard. Aby se náklady na léčbu kuřáků vyrovnaly příjmům, které do státní kasy přinesou daně z tabákových výrobků, musela by krabička zdražit až trojnásobně.

kuřák

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Státní rozpočty stále víc zatěžují náklady na léčbu následků kouření. Tvrdí to odborníci ze Světové zdravotnické organizace WHO. Aby příjmy od těch, kteří riskují své zdraví užíváním tabákových výrobků, byly adekvátní, je prý třeba zdražit. Podle asociace adiktologických služeb vyjdou český stát náklady spojené s kouřením ročně na sto až 170 miliard korun. Zpět se ze spotřební daně u tabákových výrobků vrátí asi 60 miliard korun. Krabička cigaret tak by podle jednoduchých výpočtů v České republice měla stát skoro pět set korun. Velkou díru v rozpočtu pak tvoří i víc než dvě miliardy korun, o které stát přišel kvůli nelegálním cigaretám. Těch se prý loni prodalo na 490 milionů.

O poznání hůř jsou na tom třeba v Německu. Daně z tabákových výrobků tam do státní kasy přinesou 15 miliard eur, to je asi 361 miliard korun. Dopady kouření, kam patří kromě výdajů na péči či léčbu také ztracené pracovní dny, stojí stát 97 miliard eur ročně. 

Podle dostupných informací se ale zatím žádné drastické zdražování nechystá. Pokud půjdou ceny tabákových výrobků nahoru, pak v řádu několika korun, jak bylo doteď zvykem.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: echo24.cz

Související

tilt-ash-ashtray-smoking-cigarettes-wallpaper-preview
Ekonomika

Slovensko zdraží cigarety i slazené nápoje. Získá stovky milionů eur ročně

Plzeň,_Kollárova_(2)
Domácí

Plzeň pokračuje ve zdražování parkovného. Nově se platí i v sobotu

Smoke_(34942422652)
Zahraniční

Británie vytáhne do boje proti kuřákům. Chce zakázat kouření i na zahrádkách

mladiství alkohol
Domácí Alkohol

Prodejci stále častěji porušují zákaz prodeje alkoholu nezletilým