pátek 18. října 2024

Chytrý holubník sníží populaci holubů

Na Gymnáziu Mikuláše Koperníka v Bílovci se rozhodli zatočit s holuby, kteří už řadu let poškozují fasádu a střechu budovy. Nastraží na ně chytrý holubník, který sníží jejich populaci.

Holubnik vizualizace .jpg

Vizualizace chytrého holubníku
Zdroj: Gymnázium Mikuláše Koperníka

  • Vizualizace chytrého holubníku
  • Zdroj: Gymnázium Mikuláše Koperníka

Provoz chytrého holubníku bude řídit počítač, který bude holuby sledovat. Pokaždé, když snesou vajíčka, vydá upozornění a studenti vajíčka vymění za atrapy, ze kterých se už další holoubata nevylíhnou. Zařízení tak bude regulovat populaci holubů ve městě.

Součástí holubníku budou taky kamery, váhy, počítadla vletů a odletů. Data, která takto studenti nasbírají, následně využijí ve školské odborné činnosti. „Chceme minimalizovat lidský zásah v holubníku, jeho provoz bude co nejvíce řízen počítačově. Vzniknou tak programy na monitorování letů, automatická krmítka, napáječky. Celá holubí populace bude pod veterinárním dozorem,“ uvedl ředitel gymnázia Pavel Mrva.

První chytrý holubník je od loňského léta na Staroměstském náměstí v Praze. Holubník v Bílovci, který bude stát okolo sta tisíc korun, má být v provozu ještě v březnu.

Autor: Emil Mikuš

Související

městský holubník
Domácí

Plzeň má svůj městský holubník