úterý 1. října 2024

Chytré renovace mohou snížit klimatickou stopu budov v EU

Podle nové zprávy Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) mohou chytré renovace zaměřené na efektivní využití energie a zdrojů významně přispět ke zvýšení udržitelnosti evropského stavebního sektoru.

stavba

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Mike van Schoonderwalt

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Mike van Schoonderwalt

Budovy v Evropské unii jsou odpovědné za více než 30 procent celkové ekologické stopy, což z nich činí sektor s největším dopadem na životní prostředí. Zpráva Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) zdůrazňuje, že renovace stávajících budov s využitím udržitelných materiálů a zvyšování jejich odolnosti vůči klimatickým změnám jsou klíčovými kroky k dosažení udržitelnosti.

Spotřeba energie v budovách tvoří 42 procent celkové energetické spotřeby EU a 35 procent emisí skleníkových plynů. Navíc demolice budov produkuje největší objem odpadu v EU, i když většina tohoto odpadu je recyklována, často však jen na materiály s nižší hodnotou.

Zpráva také upozorňuje na rostoucí potřebu budov v městských oblastech v souvislosti s demografickými změnami a klimatickou krizí. Budovy musí nejen snižovat spotřebu energie, ale také přispívat k ochraně přírody a zvýšení biodiverzity. Příkladem mohou být zelené střechy či integrace vegetace do stavebního designu.

Snížení environmentálního dopadu budov a jejich dostupnost pro všechny občany mohou podpořit evropské politiky, včetně dotací na udržitelné renovace a aktivní zapojení místních komunit do rozhodovacích procesů. Evropská komise plánuje větší zaměření na problematiku bydlení, a to prostřednictvím nového Evropského plánu dostupného bydlení a strategie pro udržitelné stavebnictví.

Autor: Šimon Mitro

Související

AI
Zahraniční AI

Evropská komise připravuje kodex pro umělou inteligenci

profimedia-0909242996
Domácí

Krnov žádá vládu o pomoc po povodních. Škody jdou do miliard

GX6kywzXQAA0l5j
Zahraniční

Polsko dostane od unie pět miliard eur. Na pokrytí škod to stačit asi nebude

experience1.d02a2df880613686c776
Zahraniční

Brusel doporučil dát Ukrajině volnou ruku. Většina českých poslanců to nepodpořila