sobota 28. září 2024

Chyby se vyskytly, tvrdí policie. Kozákův záměr rozpoznat podle telefonátu nešlo

Policie řekla, jak to bylo s masakrem na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Záměr vraha prý nemohla odhalit z telefonátu jeho kamarádky, která mluvila o tom, že chce udělat něco děsivého. Očekávala se pouze sebevražda.

profimedia-0883245381

Policejní prezident Martin Vondášek vysvětli práci policie na filozofické fakultě.
Zdroj: Profimedia

  • Policejní prezident Martin Vondášek vysvětli práci policie na filozofické fakultě.
  • Zdroj: Profimedia

Policie se po sérii zpráv tuzemských médiích, které označila jako značně nepřesné, vyjádřila ke svému zásahu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde 21. prosince loňského roku zastřelil její student David Kozák 14 lidí. Podle policejního prezidenta Martina Vondráška se policie podle zprávy, kterou vypracovala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), dopustila některých chyb, ovšem stejně tak je nutná lepší legislativa i kontrola centrálního registru zbraní.

Podle vyjádření ředitele pražské policie Petra Matějčka chyběla mužům zákona indicie, že chce Kozák udělat čin takového rozměru. Podle něho policie nemohla z telefonátu Kozákovy kamarádky, který přijala tísňová linka 21. prosince krátce po čtvrt na jednu odpoledne, tušit, že zmíněný má vražedné sklony. „Žádná indicie, že by chtěl hromadně vraždit nebo spáchat podobný čin, nezazněla,“ tvrdí Matějček. Zhruba po hodině se k policii dostala informace, že Kozák vyhrožuje sebevraždou a že může být nebezpečný. V tu chvíli už muži zákona věděli, že je ozbrojený a jedna ze zbraní se shoduje s tou, která byla použita při vraždě v Klánovickém lese.

Jak vrah, tak policie zamířili na filozofickou fakultu. Kozák přišel první, policie minutu po něm. Jelikož změnil vizáž, nedokázali jej identifikovat z kamerových záznamů. V učebně, kde ten den měl mít střelec výuku, také nebyl.

Na veřejnost se už dostal motiv Kozákova činu. S největší pravděpodobností se chtěl pomstít celé společnosti, která mu podle jeho mínění ubližovala. Muže a dvouměsíční miminko v Klánovickém lese zastřelil náhodou a bez přímého motivu popravil ve sklepě rodinného domu v Hostouni na Kladensku i svého otce několika střelami zezadu do hlavy.

Autor: Jan Skala

Související

Lanovka_na_Sněžku,_jízda_vzhůru
Domácí

Tragédie pod Sněžkou: Z ujíždějícího kočárku vypadlo miminko, nepřežilo

fretka
Domácí

Video: Drzá fretka řádila na benzince, obsluha se před ní zamkla

ab8b3ade-a587-48c7-8855-450e88010c06
Krimi

Výlet do Prahy skončil pro turisty tragédií, jeden zemřel, druhému hrozí 16 let vězení

Sbírka_3
Domácí Video

Falešná sbírka pro Ukrajinu vynesla podvodníkům miliony