neděle 29. září 2024

Chvaletické elektrárně skončilo povolení, přesto kouří dál

Greenpeace už zavření elektrárny nepožadují. Chtějí však zrušení emisní výjimky, která vlastně ani v současnosti neplatí.

Chvaletice

Výjimka neplatí, řekl před časem soud. Na chvaletické elektrárně to však dosud znát není.
Zdroj: Wikipedia

  • Výjimka neplatí, řekl před časem soud. Na chvaletické elektrárně to však dosud znát není.
  • Zdroj: Wikipedia

Pět let se už táhnou jednání o emisní výjimce pro hnědouhelnou elektrárnu ve Chvaleticích na Pardubicku. Navíc poslední rok už elektrárna jede bez jakéhokoliv povolení. Případ nyní řeší Pardubický kraj, který by měl v následujících dnech oznámit své rozhodnutí. Kdyby rozhodl v neprospěch elektrárny, rozhodně to neznamená její okamžité zastavení. Počítá se totiž s tím, že při téhle variantě se vedení elektrárny odvolá na ministerstvo průmyslu. To už věc ale posuzovalo několikrát.

Provozovatel chvaletické elektrárny Severní energetická od ministerstva dostal nejprve emisní výjimku na šest let, během které měl přestavět svůj provoz tak, aby vyhovoval současným normám. Rozhodnutí však zrušil soud a věc vrátil k dojednání znovu na ministerstvo. Mezitím došlo v roce 2021 k dalšímu zpřísnění emisních norem, které elektrárna znovu nesplňuje. Případ tak ministerstvo postoupilo k jednání pardubickému krajskému úřadu, který měl rozhodnout do března letošního roku. To s však nestalo a známý není ani výsledek posledních jednání, při kterých mělo padnout konečné stanovisko.

Do věci se vložili i ekologičtí aktivisté z hnutí Greenpeace. Ti ještě nedávno požadovali zavření elektrárny, vzhledem k energetické krizi ale nyní chtějí jen zrušení výjimky, kterou si stále přehazuje ministerstvo, kraj a soudy.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0911783883
Domácí

Resort průmyslu bude mít nového šéfa. Místo Síkely hnutí STAN schválilo Vlčka

profimedia-0681865792
Zahraniční

Rána pro demokraty. Starosta New Yorku je obžalovaný z financování kampaně

57360259_10217648432857704_447332156822257664_n
Krimi

Bývalý člen Red Hot Chili Peppers jde před soud. Zpovídá se ze smrti chodce

GK5QHjCW4AAM_X6
Zahraniční

Vietnamskou podnikatelku čeká smrt. Přesto zase usedla na lavici obžalovaných