sobota 6. července 2024

Chtěli si přivydělat, přišli o statisíce. Policie řeší nový druh podvodu

Šest lidí z Moravskoslezského kraje přišlo dohromady o víc než 600 tisíc korun. Naletěli na podvodníky, kteří nabízeli brigádu nebo přivýdělek.

ViewImage (89)

Takhle podvodníci se svými oběťmi komunikovali.
Zdroj: Policie ČR

  • Takhle podvodníci se svými oběťmi komunikovali.
  • Zdroj: Policie ČR

Zájemci o brigádu či práci z domova na internetu klikli na různých prodejních portálech či sociálních sítích na nabídku práce nebo přivýdělku z domova. Vyplnili základní údaje a poté je kontaktovala konzultantka pod jmény Laura, Carla či Daphne, která jim vysvětlila, v čem práce spočívá. Jednalo se o sledování reklam a videí, jejich lajkování v určitém časovém limitu. „Podmínkou bylo nainstalování aplikace Telegram a plnění zaslaných úkolů, kdy potvrzením splnění bylo odeslání printscreenu zhlédnutého videa. Za tři takto olajkovaná videa měly brigádníci dostat peníze. Tak se i stalo, a to u nich vyvolalo pocit důvěry,“ popsala Minutovým zprávám policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

Pak přišla od konzultantky nová nabídka, podmínkou bylo vložit peníze, které se měly následně zhodnotit. Vše řešil mentora pod jmény Nikos nebo Anthony, který zadával jasné instrukce, co a jak mají dělat, na jaké účty částky posílat, a i v jakém čase. Poté měli dotyční zaslat výpis z banky, že platba zadali. V některých případech se měly oběti registrovat u směnáren virtuálních měn, jiným zase mentor začal vyčítat, že udělali něco špatně a tím způsobili škodu.

Když chtěli poškození své zhodnocené peníze vybrat, dozvěděli se, že vypršel kód na vyplacení a podmínkou je poslání další částky. To už většinou brigádníci pochopili, že o peníze přišli. Policie teď pátrá po podvodníkovi, hrozí mu až pět let za mřížemi.

Související

Budova VZP v Písku
Domácí

VZP varuje před podvody přes WhatsApp

hovor
Krimi

Podvodník se vydával za pracovníka Microsoftu. Z mladíka vylákal tisíce

obsluha
Domácí

Brigádničit budou moct i 14letí

seniorka
Krimi

Manželé připravili důchodkyni o půl milionu. Kradli ji důchod