středa 26. června 2024

Chrániče krku budou povinné pro všechny hokejisty

Mezinárodní hokejová federace (IIHF) rozhodla o povinném nošení chrániče krku během hokejových utkání. Pravidlo bude platit od nové sezony.

Lukáš Sedlák s chráničem krku

Lukáš Sedlák s chráničem krku
Zdroj: Profimedia

  • Lukáš Sedlák s chráničem krku
  • Zdroj: Profimedia

Mezinárodní hokejová federace (IIHF) schválila během mistrovství světa v Praze povinnost nosit chránič krku a hrdla. IIHF tímto krokem zareagovala na smutnou říjnovou událost, kdy americký hokejista Adam Johnson zemřel po nešťastném zásahu bruslí. Teprve devětadvacetiletý útočník byl zraněn při utkání britského poháru. Kanadský hráč Matt Petgrave ztratil rovnováhu a trefil Johnsona nožem brusle do krku. Johnson začal masivně krvácet přímo na ledu a zemřel při převozu do nemocnice. IIHF chce zavedením povinného nošení chrániče krku a hrdla zamezit těmto tragickým událostem.

Po smrti Adama Johnsona nařídilo několik soutěží povinně nosit chrániče krku. V Česku museli chrániče krku a hrdla nosit junioři, hokejisté do 20 let. Pro starší hráče platilo jen doporučení. Už v prosinci IIHF vydalo prohlášení, že je jen otázkou času, kdy budou chrániče povinné.

Od nové sezony se povinnost nosit chrániče krku a hrdla vztahuje na všechny věkové kategorie a soutěže. Pokud hráč nebude mít chránič na sobě během utkání, dostane menší trest.

Zdroj: iihf.com

Související

Roman Červenka
Hokej

Červenka se stal světovým Hráčem roku

Jágr s Pouzarem při předávání ceny
Hokej

Jágr s Pouzarem se stali legendami, byli uvedeni do Síně Slávy IIHF

Jan Rutta přijde o finále
Hokej MS v hokeji 2024

Komplikace pro Čechy! Rutta přijde o finále

Mužem zápasu byl Lukáš Sedlák.
Hokej MS v hokeji 2024

Zlatá naděje žije, Češi rozstříleli Švédy a jsou ve finále