úterý 9. července 2024

Chorásán vyzývá k teroristickým útokům na fotbalovém Euru

Chorásánská odnož Islámského státu ISKP, která se přihlásila k odpovědnosti za březnový teroristický útok v Moskvě, při němž zahynulo 137 lidí, vyzvala k útokům v Berlíně, Mnichově a Dortmundu při mistrovství Evropy ve fotbale.

GNJ94RCW8AAMasB

Chorasán vyzývá k útokům na stadiony v Berlíně, Dortmundu a Mnichově.
Zdroj: ISIS

  • Chorasán vyzývá k útokům na stadiony v Berlíně, Dortmundu a Mnichově.
  • Zdroj: ISIS

Propagandistický časopis Hlas Chorásánu otiskl fotografie muže v maskáčích a se samopalem v ruce na prázdném fotbalovém stadionu. Snímek doprovodil text: „Berlín, Dortmund, Mnichov. Kde chceš vstřelit poslední gól." Bezpečnostní složky varují, že takové riziko teroristického útoku, jaké je aktuálně v Německu, dlouhá léta nezaznamenaly. Obávají se teroru i ze strany radikalizovaných jednotlivců.

ISKP je nejnebezpečnější odnož Islámského státu ISKP a svým příznivcům radí, jak na útoky v Německu: "Přejíždějte nevěřící svými vozy, bodejte je noži, naplňte jim jídlo jedem, vystřelte jim mozek kulkou a zapalte jejich domy."

Konspirační ISKP je v současné době největší islamistickou hrozbou v západní Evropě. Opakovaně to zdůrazňuje například německá ministryně vnitra Nancy Faeser (SPD). Po islamistickém útoku na koncertní sál na moskevském předměstí hodnotí německé bezpečnostní orgány hrozbu ze strany teroristů Islámského státu jako vysokou. Zejména Severní Porýní-Vestfálsko se prý může kdykoli stát terčem teroristických útoků, právě tam žije velká část z přibližně 50 podezřelých podporovatelů ISPK. Většinou se jedná o žadatele o azyl z Tádžikistánu a dalších středoasijských zemí, kteří žijí v izolovaných malých skupinách. V západní Evropě je prý celkem stovka dobře organizovaných příznivců ISPK.

Fotbalové Euro 2024 začíná v pátek a do poloviny července bude na stadiony v mnoha německých městech přivádět desítky tisíc diváků. Na Olympijský stadion v Berlíně se jich vejde přes 70 tisíc lidí, víc než 60 tisíc diváků pojmou stadiony v Mnichově a Dortmundu.

Poslední teroristický útok zažilo Německo koncem května, když 25letý Afghánec zranil nožem pět účastníků shromáždění kritizujícího islám. 29letý policista Rouven Laur později svým zraněním podlehl. Vyšetřovatelé mají podezření na islamisticko-extrémistický motiv činu.

Související

manheim
Zahraniční Video

Útok muslimského migranta na politika se vysílal v živém přenosu

437957560_986527212833099_3854217920731582617_n
Zahraniční

Evropa otevřela dveře džihádu, tvrdí Trump. Očekává spor s Londýnem i Paříží

GJhKQXCXgAA6Eyz
Zahraniční

Islámský stát zuří kvůli mučení svých členů a hrozí Rusku dalšími útoky