čtvrtek 17. října 2024

Chobotnice v ohrožení. Vlády investují miliony do neudržitelného chovu

Vlády zemí z celého světa vynaložily miliony eur na rozvoj velkochovu chobotnic. Nejvíce prostředků investovala španělská vláda.

chobotnice

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Pia B

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Pia B

Nový výzkum organizace Compassion in World Farming (CIWF) zveřejněný ke Světovému dni chobotnic 8. října odhalil, že vlády po celém světě vynaložily miliony eur na rozvoj velkochovu chobotnic. Nejvíce z veřejných prostředků investovala španělská vláda, která utratila téměř 10 milionů eur. Více než 90 nevládních organizací a odborníků vyzývá vlády, aby přestaly tento neudržitelný a krutý chov financovat.

Podle zprávy vlády celkově utratily minimálně 13,3 milionu eur na výzkum chovu chobotnic, přičemž Španělsko přispělo zhruba 9,7 milionu eur. Kromě toho Itálie investovala více než čtvrt milionu eur a Chile přidalo přibližně 2,4 milionu eur. Zpráva také upozorňuje na nedostatek transparentnosti ve financování těchto projektů, což může znamenat, že skutečné částky jsou mnohem vyšší.

Ve zcela odlišném duchu vyzývá více než 90 organizací španělského premiéra Pedra Sáncheze, aby ukončil vládní financování chovu chobotnic. Chobotnice jsou přitom vysoce inteligentní a osamělá zvířata, která trpí v podmínkách průmyslových chovů, což může vést k jejich stresu a agresi. Podle odborníků je nutné zastavit tento krutý a ekologicky škodlivý trend a místo něj investovat do udržitelných praktik.

Autor: Šimon Mitro

Související

Puente_de_Castilla-La_Mancha,_Talavera_de_la_Reina_02
Zahraniční Video

Brit zemřel po pádu ze španělského mostu. Chtěl na něm natočit video

15415373758_4955b0fe07_c
Zahraniční Zajímavosti

Kolumbus byl nejspíš španělský Žid, proto tajil svůj původ

ovce
Domácí Fauna

Čeští veterináři hlásí 45 ohnisek katarální horečky ovcí

idalias
Domácí

Na západ Evropy se řítí hurikán Kirk. Ten poznamená počasí i v České republice