pátek 6. června 2025

Chlór v pitné vodě pravděpodobně zvyšuje riziko některých druhů rakoviny

Levné čištění pitné vody přidáním chlóru pomohlo moderní civilizace zbavit se mnohých nemocí jako je břišní tyfus nebo cholera. Podle lékařů však tento druh desinfekce vody pravděpodobně zvyšuje riziko rakoviny.

vodovod

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Chlorování pitné vody, které zavedlo mnoho zemí v minulém století, zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a močového měchýře. Chlór totiž ve vodě reaguje s rozkládajícími se rostlinnými organismy a vytváří celou řadu potenciálně toxických látek jakou jsou karcinogenní chloroform, bromoform, bromdichlormetan a chlordibrommetan a mnohé další.

Lékaři netuší, proč tyto látky zvyšují riziko rakoviny právě u dvou zmíněných tělních orgánů. Ví však, že ve větším měřítku postihují muže než ženy.

Pitná voda se dá čistit i jinou metodou, a to ultrafialovým světlem nebo instalací filtračního systému. Obě metody jsou však oproti čistění chlórem mnohem dražší. V domácnosti mohou lidé využít k filtraci pitné vody konvici s aktivním uhlím.

Autor: Zuzana Beranová

Související

rakovina
Zdraví

Kávový klystýr, meruňkové pecky ani pomerančová šťáva rakovinu nevyléčí

rakovina jater
Zdraví

Čeští vědci objevili možnou slabinu rakoviny jater

49385647696_e99a92bc59_b
Zahraniční

Biden trpí agresivní rakovinou. Její forma i přes metastáze umožňuje léčbu

19819884644_42d1bd4fd6_c
Zdraví Zajímavosti

Prach v domácnostech je plný nezdravých pesticidů