pondělí 31. března 2025

Chlór v pitné vodě pravděpodobně zvyšuje riziko některých druhů rakoviny

Levné čištění pitné vody přidáním chlóru pomohlo moderní civilizace zbavit se mnohých nemocí jako je břišní tyfus nebo cholera. Podle lékařů však tento druh desinfekce vody pravděpodobně zvyšuje riziko rakoviny.

vodovod

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Chlorování pitné vody, které zavedlo mnoho zemí v minulém století, zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a močového měchýře. Chlór totiž ve vodě reaguje s rozkládajícími se rostlinnými organismy a vytváří celou řadu potenciálně toxických látek jakou jsou karcinogenní chloroform, bromoform, bromdichlormetan a chlordibrommetan a mnohé další.

Lékaři netuší, proč tyto látky zvyšují riziko rakoviny právě u dvou zmíněných tělních orgánů. Ví však, že ve větším měřítku postihují muže než ženy.

Pitná voda se dá čistit i jinou metodou, a to ultrafialovým světlem nebo instalací filtračního systému. Obě metody jsou však oproti čistění chlórem mnohem dražší. V domácnosti mohou lidé využít k filtraci pitné vody konvici s aktivním uhlím.

Autor: Zuzana Beranová

Související

inzulin
Zdraví Zajímavosti

Pacientům s diabetes hrozí vyšší riziko rakoviny jater a slinivky

73801063
Hudba

Zemřel David Johansen. Poslední člen kultovní americké kapely New York Dolls

rakovina prsu
Zdraví

Počet případů rakoviny prsu dramaticky vzroste, varují experti

Komplexní onkologické centrum
Domácí

Nemocnice v Českých Budějovicích modernizuje onkologické centrum