úterý 5. srpna 2025

Chlór v pitné vodě pravděpodobně zvyšuje riziko některých druhů rakoviny

Levné čištění pitné vody přidáním chlóru pomohlo moderní civilizace zbavit se mnohých nemocí jako je břišní tyfus nebo cholera. Podle lékařů však tento druh desinfekce vody pravděpodobně zvyšuje riziko rakoviny.

vodovod

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Chlorování pitné vody, které zavedlo mnoho zemí v minulém století, zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a močového měchýře. Chlór totiž ve vodě reaguje s rozkládajícími se rostlinnými organismy a vytváří celou řadu potenciálně toxických látek jakou jsou karcinogenní chloroform, bromoform, bromdichlormetan a chlordibrommetan a mnohé další.

Lékaři netuší, proč tyto látky zvyšují riziko rakoviny právě u dvou zmíněných tělních orgánů. Ví však, že ve větším měřítku postihují muže než ženy.

Pitná voda se dá čistit i jinou metodou, a to ultrafialovým světlem nebo instalací filtračního systému. Obě metody jsou však oproti čistění chlórem mnohem dražší. V domácnosti mohou lidé využít k filtraci pitné vody konvici s aktivním uhlím.

Autor: Zuzana Beranová

Související

50432119403_3232b0dc4c_b
Zdraví Jídlo

Sladké nápoje a jídlo z fastfoodů rapidně zvyšují riziko rakoviny plic

524718514_1217788340389465_5446228411495756530_n
Hudba

Zemřel původní zpěvák Iron Maiden. Zpíval i v kapele The Sweet

znečištění ovzduší
Zdraví Zajímavosti

Za rakovinu plic u nekuřáků může jednoznačně znečištěné ovzduší

tlusté střevo
Domácí

Čeští vědci se podílejí na vzniku rychlého testu, který by odhalil rakovinu