Chlór v pitné vodě pravděpodobně zvyšuje riziko některých druhů rakoviny

Levné čištění pitné vody přidáním chlóru pomohlo moderní civilizace zbavit se mnohých nemocí jako je břišní tyfus nebo cholera. Podle lékařů však tento druh desinfekce vody pravděpodobně zvyšuje riziko rakoviny.

vodovod

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Chlorování pitné vody, které zavedlo mnoho zemí v minulém století, zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a močového měchýře. Chlór totiž ve vodě reaguje s rozkládajícími se rostlinnými organismy a vytváří celou řadu potenciálně toxických látek jakou jsou karcinogenní chloroform, bromoform, bromdichlormetan a chlordibrommetan a mnohé další.

Lékaři netuší, proč tyto látky zvyšují riziko rakoviny právě u dvou zmíněných tělních orgánů. Ví však, že ve větším měřítku postihují muže než ženy.

Pitná voda se dá čistit i jinou metodou, a to ultrafialovým světlem nebo instalací filtračního systému. Obě metody jsou však oproti čistění chlórem mnohem dražší. V domácnosti mohou lidé využít k filtraci pitné vody konvici s aktivním uhlím.

Autor: Zuzana Beranová

Související

rakovina prostaty
Domácí

Na onkologická vyšetření čekají lidé měsíce, šance na přežití jim tak klesají

mamograf
Zdraví Ženy

Pozdní mateřství zvyšuje riziko rakoviny prsu

umělá inteligence
Zdraví AI

Umělá inteligence odhalí rakovinu hrtanu z hlasu

50432119403_3232b0dc4c_b
Zdraví Jídlo

Sladké nápoje a jídlo z fastfoodů rapidně zvyšují riziko rakoviny plic