pondělí 16. září 2024

Che Guevara místo Čaputové. Slovensko začíná ostře měnit kurz

Českému ministrovi Bublanovi kdysi visel na zdi zakladatel obávané Čeky, předchůdkyně KGB, Felix Dzeržinskij. Na šéfa Slovenské národní rady bude dohlížet Che Guevara.

F98k6jfXMAAQOM6

Čaputová šla ze zdi dolů, místo ní visí v kanceláři šéfa slovenské Národní rady Che Guevara.
Zdroj: X

  • Čaputová šla ze zdi dolů, místo ní visí v kanceláři šéfa slovenské Národní rady Che Guevara.
  • Zdroj: X

V kanceláři nového šéfa slovenské Národní rady Luboše Blahy, který jinak vykonává funkci místopředsedy nejsilnější slovenské strany SMER-SD premiéra Roberta Fica, už nevisí portrét prezidentky Zuzany Čaputové. Místo něho na předsedovu práci od teď bude dohlížet argentinský komunistický revolucionář Che Guevera. Fotku Blahy s portrétem Che Guevary zveřejnila na svých stránkách právě strana SMER.

Blaha léta patří k ostrým kritikům slovenské prezidentky. Loni dokonce za svá slova skončil u soudu, když Čaputovou na sociálních sítích označoval za vlastizrádkyni a americkou agentku. Kromě Čaputové Blaha tvrdě kritizuje i politiku Evropské unie a Spojených států.

Jeho současný krok už vyvolal bouři na slovenské politické scéně. Che Guevarův obraz se totiž nelíbí opozici, která dosud tvořila vládní většinu a Křesťanskodemokratické hnutí chce dokonce svolat schůzi, která by Blahu z postu šéfa Národní rady odvolala. Kromě obrazu Čaputové předseda ze své pracovny odstranil i vlajku EU.

Podobnou kauzu jako nyní Slovensko zažila i Česká republika. Někdejšímu ministrovi vnitra z vlády Stanislava Grosse Františku Bublanovi, visel v kanceláři portrét zakladatele nechvalně proslulé sovětské tajné policie Čeka Felixe Edmundoviče Dzeržinského.

Autor: Jan Skala

Související

tilt-ash-ashtray-smoking-cigarettes-wallpaper-preview
Ekonomika

Slovensko zdraží cigarety i slazené nápoje. Získá stovky milionů eur ročně

29244633353_48265f7b33_b
Zahraniční

Stíhání šéfa slovenského parlamentu je zastaveno. Případ je promlčený

Bývalý slovenská prezidentka Zuzana Čaputová
Zahraniční

Čaputová bude učit na Stanfordu

417683996_935035384653431_2947199988979657678_n
Zahraniční

Na Slovensku to znovu vře. V hlavních rolích Šimečka a Šimkovičová