Vypití jednoho až tří malých šálků kávy denně může snížit riziko cukrovky, kardiovaskulárních onemocnění, ale také předčasného úmrtí. Důležité je ale v jakou denní dobu k pití kávy dochází. Podle lékařů, kteří zkoumali návyky více než 40 tisíc dospělých po dobu několika let, má nejvíc zdravotních přínosů pití kávy po ránu. Ve srovnání s osobami, kteří se kávě zcela vyhýbají, nebo ji pijí po celý den, měli uživatelé ranního šálku až o 16 procent nižší riziko předčasného úmrtí a hrozilo jim až o 31 procent nižší riziko kardiovaskulárních kolapsů.
Káva je plná antioxidantů, které v lidském těle snižují volné radikály. Podle lékařů se zánětlivé markery v těle obvykle zvyšují v ranních hodinách, proto má v tomto čase káva jako zbraň podporující imunitu nejvyšší účinek.