Chcete-li do NATO, přijeďte, vzkazují Maďaři Švédům. Ti to dříve odmítli

Maďarsko podmiňuje schválení vstupu Švédska do NATO návštěvou severské delegace v Budapešti. Ta to zatím odmítá.

13284985073_1e2139d124_b

Přijede Ulf Kristersson do Maďarska nebo nepřijede?
Zdroj: Flickr

  • Přijede Ulf Kristersson do Maďarska nebo nepřijede?
  • Zdroj: Flickr

Na konci ledna se švédský premiér Ulf Kristersson odmítl setkat se svým maďarským protějškem Viktorem Orbánem, poté co z Budapešti zazněly hlasy, že Maďarsko jako poslední země s odmítavým postojem, schválí vstup Švédska do Severoatlantické aliance. Tenkrát Kristersson namítal, že schůzka nyní nutná, což Orbána popudilo a rozhodl se svého švédského protějška vyškolit. Během včerejší mimořádné schůze maďarského parlamentu, kdy se o švédské otázce mělo jednat, opustila vládní strana Fidecz-KDNP sál, což hlasování zablokovalo. Poté šéf parlamentního klubu Fidecz Máté Kocsis zopakoval Orbánovu výzvu k cestě švédského premiéra do Budapešti. Doslova řekl, že pokud je pro Švédsko otázka vstupu do NATO důležitá, měla by jejich delegace do Maďarsku přijet stejně jako do Turecka.

Na včerejší schůzi maďarského parlamentu byla rovněž řada zahraničních diplomatů, v čele s americkým velvyslancem Davidem Pressmanem, kteří neskrývali rozčarování z maďarského postoje. Americký ministr zahraničí Anthony Blinken uvedl, že věří tomu, že Maďarsko vstup Švédska do NATO ratifikuje v brzkém termínu. Nabízí se 26. únor, kdy se maďarský parlament sejde na své řádné schůzi.

Schválení švédského vstupu do NATO očekává do konce února i generální tajemník Jens Stoltenberg. Pak už byl připojení skandinávské země k alianci, o což Stockholm usiluje od zahájení ruské invaze na Ukrajinu, nic v cestě nestálo.

Autor: Jan Skala

Související

52854655774_451d689368_b
Zahraniční Ekologie

Švédsko ruší daň z benzínu i letů, povede to ke zvýšení emisí

experience1.d02a2df880613686c776
Zahraniční

Brusel doporučil dát Ukrajině volnou ruku. Většina českých poslanců to nepodpořila

8250057274_9c7a5eb7e0_b
Zahraniční Školství

Švédské děti půjdou do školy o rok dříve, doposud nastupovaly až v sedmi letech

soldier-2533669_1280
Zahraniční

Nabídli chudým Indům práci, Rusko je pak poslalo na frontu