sobota 18. května 2024

Chcete být eko? Nepořizujte si domácího mazlíčka, zanechává uhlíkovou tlapku

Psi a kočky mají stejný dopad na životní prostředí jako výfukové plyny z milionů aut, tvrdí studie z Kalifornské univerzity. Můžou za to plastové hračky, sáčky na exkrementy i krmení.

kočka a pes

Ilustrační foto
Zdroj: pixa

  • Ilustrační foto
  • Zdroj: pixa

64 milionů tun oxidu uhličitého ročně vyprodukují psi a kočky jen kvůli konzumaci masa, to je zhruba stejně negativní vliv na klima jako roční provoz 12,5 milionu aut. Vypočítali to vědci z univerzity v Kalifornii. Konzervy a granule, které jsou hlavním zdrojem potravy pro domácí mazlíčky, mají často vysoký poměr masa a na jeho produkci je potřeba velké množství energie. Každý rok se navíc podle stejné studie k výrobě suchého krmiva pro kočky a psy použije asi dvojnásobná plocha než je rozloha Spojeného království.

"Lidé kupují pro své domácí mazlíčky často kvalitnější stravu než pro sebe. Velký poměr živočišné složky znamená vyšší emise. Je velmi obtížné zjistit co v těch krmivech je. I když máte seznam ingrediencí, často výrobce neudávají procenta. Pro spotřebitele je tak nemožné skutečně získat nějaký přehled o tom, co kupují a jaký to má dopad na životní prostředí," řekl Peter Alexander z univerzity v Edinburgu.

Pes průměrné velikosti prý za svůj život vyprodukuje víc než 19 tun oxidu uhličitého, to je zhruba tolik, kolik CO2 vypustí do ovzduší auto, které by ujelo 80 470 kilometrů, tedy víc než dvakrát objelo zeměkouli po jejím obvodu.

Kromě krmiva jsou pro životní prostředí zatěžující i podestýlky pro kočky, plastové hračky i sáčky na exkrementy. Vhodné nejsou ani ty kompostovatelné, které potřebují speciální podmínky, aby se rozložily, a ty na skládkách komunálního odpadu rozhodně nejsou. Nejšetrnějším řešením je tak využít sáčky z recyklovaného plastu.

Celosvětová populace domácích mazlíčků je přitom na vzestupu, podle odhadů je jich více než miliarda. Jen psů, kteří mají svého pána, je kolem 500 milionů. 

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: BBC

Související

ea2e1c79-deee-404b-9723-476356e9d355
Ostatní Fauna

Farmaparky jsou v kurzu. Další otevřeli v Dobřanech na Plzeňsku

6919c1f40a23e1dfb33e57a1f98a09fb
Zahraniční Klimatické změny

Na Islandu se otevřela obří továrna, která odsává uhlík ze vzduchu

znečištění plasty
Zahraniční Ekologie

Znečištění plasty má řešit globální smlouva OSN

Power_Station_Dětmarovice_2010
Domácí

Konec dýmu z dětmarovických komínů. Elektrárna začne přecházet na jádro