čtvrtek 25. dubna 2024

Většina Američanů si umělou inteligenci ještě nevyzkoušela

Většina Američanů o ChatGPT slyšela, ale málokdo si umělou inteligenci skutečně vyzkoušel.

AI

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Od letošního roku se šíří společnosti programy využívající umělou inteligenci (AI) po vzoru ChatGPT. Společnost OpenAI spustila pro veřejnost ChatGPT bezplatně v listopadu loňského roku. Přestože se umělá inteligence dennodenně řeší v médiích a pokrok lze sledovat v řádu několika dnů, tak v zemi, kde ChatGPT vzniklo, o AI stále neslyšely dvě čtvrtiny obyvatel.

Podle průzkumu agentury Pew Research slyšelo o ChatGPT pouze 57 procent Američanů. Zveřejněný výzkum byl vytvořen během března, tudíž by nyní bylo procentuální zastoupení jistě vyšší. Zatímco o umělé inteligenci v podobě ChatGPT neslyšela pouze třetina mužů, tak o ní nikdy neslyšelo 51 procent žen.

Z výzkumu vyplynulo, že do konce března si někdy vyzkoušelo ChatGPT pouze 14 procent respondentů. Čím mladší dospělí jsou, tím spíše přišli do kontaktu s umělou inteligencí. ChatGPT si vyzkoušela necelá třetina Američanů ve veku 18 až 29 let, ale ve věku nad 50 let ani ne jeden z deseti.

Ti, co ChatGPT vyzkoušeli, ho nejčastěji použili pro zábavu, učení se novým věcem nebo pro úkoly v práci. Většina z těch, která si umělou inteligenci vyzkoušela, ji považuje spíše za užitečnou než zbytečnou. Pro 35 procent respondentů, kteří zkusili ChatGPT, je tato technologie velmi užitečná.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Pew Research

Související

FsRE3H5acAE1Q4Q (1)
Zahraniční

Zkuste použít jaderné zbraně a bude to váš konec, hrozí Soul směrem na sever

profimedia-0867356632
Zahraniční

Trump má zaplatit další pokutu

GL0otynbgAEHkNk
Zahraniční

Časiv Jar vzdoruje, ale Rusko postupuje. Lavrov mluví o jaderném nebezpečí

Demonstrant na Kolumbijské univerzitě s logem Hamásu
Zahraniční

Nacistické Německo na americké půdě: Protiizraelské protesty na univerzitách sílí