středa 3. července 2024

Charedimové nechtějí do izraelské armády. Na policii házeli kamení

Skutečnost, že ultraortodoxní Židé budou muset nastoupit do armády, vyvolala protesty v ulicích Jeruzaléma. ty se v neděli večer zvrhly v násilnosti.

GRYtu6NbgAEiQ09

Policie proti ultraortodoxním Židům nasadila vodní děla.
Zdroj: Jewish Comunity

  • Policie proti ultraortodoxním Židům nasadila vodní děla.
  • Zdroj: Jewish Comunity

Tisíce charedimů, tedy ultraortodoxních Židů pobouřil zákon o branné povinnosti, který i jim ukládá službu v izraelské armádě a proti němu také vytáhli do ulic Jeruzaléma. Tam se jejich zprvu pokojný protest v neděli večer změnil v násilnou akci, kdy se demonstranti dostali do křížku s policií. Poté, co protestující zaútočili na ministra pro výstavbu Jicchaka Goldknopfa či vůz bývalého ministra zdravotnictví Ja'acova Litzmana, nasadili proti nim muži zákona vodní děla. Odezvou jim bylo létající kamení, kvůli čemuž policie zadržela tři protestující. Další dva skončili v poutech poté, co se s příslušníky ozbrojených sil poprali.

Ultraortodoxní Židé byli z branného zákona vyjmuti už v roce 1948 a izraelská vláda je nepovolala ano v době Jomkipurské války v roce 1973. Nyní by však měly narukovat do bojů v palestinským hnutím Hamás v Pásmu Gazy.

Zahraniční agentury ale upozorňují na fakt, že povolání charedimů do zbraně by mohlo paralyzovat vládu Benjamina Netanjahua, která na podpoře části ultraortodoxních Židů stojí.

Autor: Jan Skala

Související

Streifenwagen_Bundespolizei
Krimi

Další útok syrských gangů. Mladíci chtěli znásilnit dívku, ale skončili na svobodě

GRZBs3NXwAAzBJJ
Zahraniční

Tajné služby odvrátily na Ukrajině pokus o převrat. Stopy vedou do Ruska

profimedia-0885436499
Zahraniční

Situace v Keni se pomalu uklidňuje. Účet za nepokoje je ale 30 mrtvých

profimedia-0885691571
Zahraniční

Bitva v ulicích Essenu. Policie proti odpůrcům AfD nasadila slzný plyn