úterý 22. října 2024

ČEZ nechce ruské palivo. Ani v Temelíně, ani v Dukovanech

Konec ruského paliva v jaderných elektrárnách v Dukovanech a Temelíně je na dohled. Dodávky bude zajišťovat americká společnost Westinghouse prostřednictvím paliva vyrobeného ve Švédsku.

Dukovany

Palivo do Dukovan už příští rok půjde ze Švédska skrz americkou firmu
Zdroj: Wikipedia

  • Palivo do Dukovan už příští rok půjde ze Švédska skrz americkou firmu
  • Zdroj: Wikipedia

Čtyřicet let dodávek ruského jaderného paliva do elektrárny v Dukovanech stačilo. Společnost ČEZ jako provozovatel elektrárny rozhodla, že od roku 2024 odstaví dodávky od firmy TVEL, která spadá pod kolos Rosatom, a palivo pro Dukovany bude zajišťovat americká společnost Westinghouse. Krok ČEZ zdůvodňuje bezpečnostními riziky kvůli válce na Ukrajině.

Podle generálního ředitele skupiny ČEZ Davida Beneše je zajištění západního dodavatele významným krokem nejen pro českou energetiku, ale i pro samotnou republiku a povede k posílení energetické bezpečnosti. Palivo, které bude Westinghouse do České republiky dodávat, se bude vyrábět ve Švédsku. Cena by měla být podobná ruskému palivu, i když ekonomická stránka podle Beneše není tím nejdůležitějším aspektem.

Ke stejnému kroku jako v Dukovanech se schyluje i v Temelíně. Tam se navíc jedná i o dostavbu dalších bloků elektrárny. O tu se ucházel Rosatom i Westinghouse, ruská společnost ale v tendru nemá šanci po útoku na muniční sklad ve Vrběticích ze strany ruských tajných služeb v roce 2014.

Autor: Jan Skala

Související

Brtnice_view_from_castle_gardens_in_Brtnice,_Jihlava_District
Domácí

Stát se zasadil o obchvat Brtnice. Bude jím proudit těžká doprava do Dukovan

Jaderná elektrárna Dukovany
Ekonomika

EDF a Westinghouse napadly výběr dodavatele nových reaktorů v Dukovanech

jaderná elektrárna
Ekonomika

Vláda schválila klíčovou smlouvu pro rozvoj modulárních reaktorů

Jaderná elektrárna Dukovany
Ekonomika

Westinghouse zpochybňuje výběr Korejců pro Dukovany