středa 18. září 2024

ČEZ hlásí zisk 21 miliard korun za první pololetí. Jde o pokles

Energetická skupina ČEZ vydělala v prvním pololetí roku 21 miliard korun, což je meziročně o pět procent méně.

ČEZ

Centrum ČEZ.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Centrum ČEZ.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Energetická skupina ČEZ zaznamenala v prvním pololetí letošního roku čistý zisk 21 miliard korun, což představuje meziroční pokles o pět procent. Tento pokles byl způsoben nižšími zisky z obchodování s komoditami a rozdílnými harmonogramy odstávek jaderných elektráren. Naopak provozní zisk společnosti vzrostl, což vedlo k navýšení očekávání pro celý rok 2024 na 25 až 30 miliard korun.

ČEZ zvýšil své původní předpoklady pro provozní zisk před odpisy, který v prvním pololetí dosáhl 69,2 miliardy korun, což je nárůst o 6,8 miliardy korun oproti loňsku. Tento pozitivní výsledek byl ovlivněn mimo jiné ukončením povinnosti odvodů z nadměrných příjmů z výroby v Česku, které loni zatížily náklady společnosti částkou 11,1 miliardy korun. Vedení nyní očekává celoroční provozní zisk na úrovni 118 až 122 miliard korun.

Výroba elektřiny z obnovitelných a jaderných zdrojů meziročně klesla o čtyři procenta. Zatímco obnovitelné zdroje zvýšily produkci díky nadprůměrným hydrologickým podmínkám, jaderné elektrárny zaznamenaly pokles výroby o 0,7 terawatthodiny kvůli plánovaným odstávkám.

Spotřeba elektřiny na území ČEZ Distribuce klesla meziročně o dvě procenta na 17 terawatthodin, hlavně kvůli teplému počasí. Skupina ČEZ, kde stát drží přibližně 70 procent akcií prostřednictvím ministerstva financí, zůstává jedním z největších energetických podniků v Česku. V loňském roce zaznamenala čistý zisk 29,6 miliardy korun, což představovalo meziroční pokles o více než 63 procent kvůli mimořádným daním a odvodům ve výši kolem 40 miliard korun.

Autor: Šimon Mitro

Související

417698835_428317349723560_2706400005090568485_n
Domácí

Žádný obchod ani energetika. Síkela bude komisařem pro mezinárodní partnerství

ČEZ
Ekonomika

ČEZ zlevní. Nižší ceny elektřiny a plynu se dotknou skoro pětiny obyvatel

Solární panely na zemědělské půdě
Ekonomika Zelená energie

Kombinace zemědělství a solární energie může zvýšit potravinovou bezpečnost a příjmy farmářů

Jaderná elektrárna Dukovany
Ekonomika

EDF a Westinghouse napadly výběr dodavatele nových reaktorů v Dukovanech