neděle 5. května 2024

ČEZ bude v září zlevňovat. Cena elektřiny klesne o pětinu, plyn o čtvrtinu

ČEZ zlevní. Po loňském drastickém zdražení půjde elektřina i plyn dolů. Podle analytiků se jedná o dlouhodobější trend.

zc-plzen-20200519-203055

Největší zákaznické centrum Skupiny ČEZ je v Plzni.
Zdroj: Skupina ČEZ

  • Největší zákaznické centrum Skupiny ČEZ je v Plzni.
  • Zdroj: Skupina ČEZ

Po vlně zdražení v loňském roce má ČEZ pro své klienty konečně příznivější zprávy. Poté, co se ke snížení cen energií rozhodla konkurence, přistupuje ke stejnému kroku i tuzemský energetický gigant a největší hráč na trhu. Jak společnost oznámila, elektřina vyjde v porovnání se současnými stropovými cenami v ročním součtu zhruba o pětinu levněji. Ještě více bude zlevňovat plyn, jehož cena půjde dolů o čtvrtinu. Tyto ceny však budou platit pro všechny zákazníky, kromě těch, kteří mají ceny fixované na vládní strop.

ČEZ k tomuto kroku přistupuje v návaznosti na zlevňování energií na burze. Společnost tak od září nabídne svým klientům jedno, dvou a tříleté fixace. „Myslím, že naše víceleté fixace budou na velmi výhodných úrovních. V posledních týdnech o ně zájem mezi našimi zákazníky velmi roste, pokles velkoobchodních cen se před časem prakticky zastavil a řada zákazníků hledá jistotu výhodných cen na delší dobu,“ uvedl generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec. Podle něho by se cena za megawatthodinu měla snížit na 3.500 korun. Ceny elektřiny a plynu snížila už také společnost Innogy.

Další dodavatel energií, E.ON zlevnil zatím pouze plyn, ale chystá se ten samý krok udělat i cenami elektřiny. Podle analytiků bude pokles cen energií trvat i v příštích týdnech.

Autor: Jan Skala

Související

Russia_Germany_Gas_Piepe_Image_rawpixelcom
Ekonomika

Nezdražujte plyn, chce Evropská komise po Německu. Hrozí pokutami

profimedia-0809111539
Domácí

ČEZ dělá velký krok v jaderné energetice. Temelín dostane první modulární reaktor

ČEZ
Ekonomika

ČEZ snižuje ceny energií. Domácnosti ušetří i stovky korun

Logo ČEZ
Ekonomika

Zisk ČEZu klesl o 63 procent. Přesto je druhý nejvyšší za deset let