Cestující ve Středočeském kraji čekají změny v autobusové dopravě

Od prosince čekají cestující ve Středočeském kraji velké novinky v autobusové dopravě. Nové vnitrostátní i mezikrajské linky a nové jízdní řády přichází dříve, než bývá zvykem.

PID

Ilustrační foto.
Zdroj: PID

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PID

Od 1. prosince se ve Středočeském kraji chystají významné změny v autobusové dopravě. Cestující se mohou těšit na nové vnitro i mezikrajské linky, které budou zajišťovat noví dopravci, vybraní v loňském tendru. Na rozdíl od předchozích let, kdy se změny obvykle zaváděly v polovině prosince, tentokrát se jízdní řády změní už na začátku měsíce.

Podle informací od radního pro veřejnou dopravu Petra Boreckého, novinky souvisejí s novými smlouvami s dopravci, které přinesou zlepšení kvality vozového parku. Středočeský kraj uskutečnil největší soutěž svého druhu v historii České republiky, při které uspělo 14 dopravců ve 35 soutěžených celcích. Nové linky a vylepšení spojení budou platit na následujících deset let, a to ve 24 oblastech, kde má uzavřeny smlouvy jak Praha, tak Středočeský kraj.

Mezi novinkami se nachází sloučení některých linek, posílení víkendových spojů a zrychlení tras. Například dojde k posílení linek 428 a 765 na relaci Sibřina – Říčany – Jesenice a zavedení zrychlených spojů mezi Zličínem a Krupou. Cestující také ocení nové přestupní uzly a možnosti přímých spojení mezi regiony.

V rámci mezikrajské spolupráce vznikají nové spoje nejen do Ústeckého, ale i Plzeňského a Jihočeského kraje. Nově se propojí například Kladno s Litoměřicemi, Praha získá lepší spojení s Pískem nebo Strakonicemi.

Autor: Šimon Mitro

Související

metro New York
Zahraniční Výročí

New York slaví 120 let od otevření svého metra

elektrická dodávka
Ekonomika Elektromobily

Evropská hlavní města připravují bezemisní zóny. Klíčem jsou elektrické dodávky

Petschkův palác
Domácí Tipy na výlety

Petschkův palác otevře své brány veřejnosti 28. října

Branický most v Praze
Domácí

Přes Branický most se znovu jezdí po dvou kolejích