úterý 2. července 2024

Cestu na Sněžku znovu lemují sítě proti neukázněným turistům

Za všechno si mohou lidé sami. Kvůli neukázněným návštěvníkům hyzdí vrchol Sněžky síťové zábrany, které znemožní vstup do nepovolených míst.

profimedia-0882603693

Pohyb po Sněžce už znovu omezují síťové zábrany.
Zdroj: Profimedia

  • Pohyb po Sněžce už znovu omezují síťové zábrany.
  • Zdroj: Profimedia

Před pár lety, když vedení Krkonošského národního parku (KRNAP) rozhodlo o instalaci ochranných sítí na Sněžce, mluvilo se o jednorázovém opatření proti neukázněným turistům, kteří neustále chodí mimo vyznačené trasy, čímž poškozují vzácnou vegetaci nejvyšší tuzemské hory. Od té doby se však sítě staly každoročním, ač nevzhledným koloritem. A nejinak je tomu i letos, protože začátkem tohoto týdne se metr vysoké, tentokrát červené, ochranné sítě na Sněžce objevily znovu.

Jak ve své zprávě uvedlo vedení parku, letos jich jejich pracovníci rozmístili stovky metrů. A to nejen na Sněžce, ale i v Obřím dole. Na těchto místech sítě zůstanou až do konce turistické sezóny, tedy do října.

Krkonoše se stávají v posledních letech stále vyhledávanějším turistickým místem. Podle správců parku by se na Sněžce během dne mělo vystřídat maximálně dva tisíce návštěvníků, ovšem skutečnost je taková, že jich je zhruba pětkrát tolik. Čeští a polští ochranáři se proto chtějí zasadit za schválení regulace návštěvnosti vrcholu Sněžky, který má ve středoevropských podmínkách zcela ojedinělý charakter severské tundry.

Autor: Jan Skala

Související

home_gallery-14-1260x709.jpg
Ekonomika

V Řecku roste město budoucnosti. Obří projekt spolkne osm miliard dolarů

pexels-photo-4460676
Zahraniční

Keňa chce stavět jadernou elektrárnu. Vyrůst by měla poblíž turistického ráje

mapa_republiky_idealni_tvar2
Domácí

Mapa republiky roztála o měsíc dříve než loni. Rekord však nepřekonala

profimedia-0872837766
Domácí

Symbol zimy zmizí za pár dnů. Mapa republiky roztaje dříve než loni