Cestovní ruch přináší Česku především přínosy, míní Češi

Průzkum Institutu turismu České centrály cestovního ruchu se zabýval tím, jak Češi vnímají zahraniční turismus v Česku.

Bezděz

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Téměř čtvrtina lidí, kteří žijí v turisticky exponovaných lokalitách, je doslova nadšených z růstu cestovního ruchu, rozvoj turismu tedy velmi vítá a má k němu pozitivní vztah. Totéž platí v celém Česku,“ uvedl ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget. „Celkově v naší populaci převažují ti, kteří v turismu vidí hlavně pozitiva a současná úroveň cestovního ruchu v místě, kde žijí, jim vyhovuje. Co se týče negativních názorů, víc, než přítomnost turistů místním na cestovním ruchu vadí, že negativně ovlivňuje dopravní situaci tam, kde bydlí,“ dodal.

Mezi negativy zmiňují v průzkumu Češi přeplněné silnice, které vadí zejména obyvatelům Poděbrad, Zlína a Náchoda, parkování na nevhodných místech zase lidem ze Vsetína, Rožnova pod Radhoštěm a Průhonic, přeplněná parkoviště pak zejména ve Vsetíně, Zlínu a Rožnově pod Radhoštěm. Dále zmiňují nepořádek, přeplněné odpadkové koše nebo vyšší ceny.

Ač lidé vnímají i negativa cestovního ruchu, v Česku jednoznačně převažuje pocit rovnováhy. Má ho 63 procent populace Česka a dokonce 67 procent obyvatel turisticky exponovaných lokalit. V praxi to znamená, že většině lidí současná úroveň návštěvnosti Česka vyhovuje,“ řekl vedoucí Institutu turismu CzechTourismu Petr Janeček. „Negativně naladěno vůči cestovnímu ruchu je pouze 13 procent respondentů z celé země. U lidí z míst, kam jezdí nejvíc turistů, je míra iritace turismem ještě nižší, negativní postoj má devět procent rezidentů,“ dodal.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: CzechTourism

Související

promoce
Zahraniční Školství

Nejvzdělanějšími Evropany jsou Irové

Pláž ilustrační.
Zahraniční

Turisté podle obyvatel Kanárských ostrovů přinášejí víc škody než užitku

gold.-mining.-Bigstock
Ekonomika

Místo bavlny zlato. Uzbekistán se chce stát velmocí v těžbě drahého kovu

Benátky
Zahraniční

Benátky v dubnu začnou vybírat poplatek od turistů