pondělí 17. června 2024

Čeští vědci zkoumají černý kašel. Výzkum má přinést účinnější vakcíny

Epidemie černého kašle zapříčinila český výzkum této nemoci, který má přinést lepší pochopení choroby a účinnější vakcíny.

nemocné dítě

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Česká republika letos čelí nárůstu černého kašle, který připomíná situaci ze 60. let. Od začátku roku bylo hlášeno přes 13 tisíc případů, s týdenním nárůstem přes tisíc nakažených. Tři lidé již zemřeli, včetně jednoho novorozence. Nový český výzkum vědců z Akademie věd ČR a Fakultní Thomayerovy nemocnice se proto zaměří na lepší pochopení této nemoci, který by mohl přinést vývoj účinnějších vakcín. Vědci hledají dobrovolníky, kteří černý kašel prodělali, aby přispěli k unikátní studii.

Černý kašel, způsobený bakterií Bordetella pertussis, napadá horní cesty dýchací a může vést k vážným komplikacím, zejména u neočkovaných kojenců. Vědci se zaměřují na porozumění imunitní odpovědi v nosní sliznici, která je klíčová pro zvládnutí infekce a zabránění jejímu šíření „Zatím víme málo o tom, jak imunitní buňky reagují na černý kašel v nosní sliznici,“ říká Ondřej Štěpánek z Ústavu molekulární genetiky AV ČR. Vědci plánují studovat imunitní buňky získané stěrem z nosní dutiny u pacientů i zdravých dobrovolníků.

Cílem je pochopit rozmanitost imunitních buněk a jejich reakci na infekci. „Výsledky mohou přispět k vývoji nové generace vakcín, které nejen zachrání životy kojenců, ale také zabrání šíření nákazy,“ vysvětluje Peter Šebo z Mikrobiologického ústavu AV ČR.

Vědci hledají osoby starší 15 let, které nedávno prodělaly černý kašel, aby přispěly k výzkumu. „Odběr z nosu je rychlý a podobný covidovým testům,“ říká Štěpánek. Dobrovolníci se mohou přihlásit na této webové stránce, kde najdou podrobné informace.

Autor: Šimon Mitro

Související

spalničky
Domácí Zdraví

Tisíce dětí narozených v roce 2020 nejsou očkovány proti spalničkám

Jemen
Zahraniční

Akutní průjem ohrožuje životy Jemenců

nádor na mozku
Světové dny

Den mozkových tumorů

eRecept
Domácí Zdraví

Aplikace eRecept ukáže, kde jsou dostupné léky