středa 26. června 2024

Čeští vědci zkoumají černý kašel. Výzkum má přinést účinnější vakcíny

Epidemie černého kašle zapříčinila český výzkum této nemoci, který má přinést lepší pochopení choroby a účinnější vakcíny.

nemocné dítě

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Česká republika letos čelí nárůstu černého kašle, který připomíná situaci ze 60. let. Od začátku roku bylo hlášeno přes 13 tisíc případů, s týdenním nárůstem přes tisíc nakažených. Tři lidé již zemřeli, včetně jednoho novorozence. Nový český výzkum vědců z Akademie věd ČR a Fakultní Thomayerovy nemocnice se proto zaměří na lepší pochopení této nemoci, který by mohl přinést vývoj účinnějších vakcín. Vědci hledají dobrovolníky, kteří černý kašel prodělali, aby přispěli k unikátní studii.

Černý kašel, způsobený bakterií Bordetella pertussis, napadá horní cesty dýchací a může vést k vážným komplikacím, zejména u neočkovaných kojenců. Vědci se zaměřují na porozumění imunitní odpovědi v nosní sliznici, která je klíčová pro zvládnutí infekce a zabránění jejímu šíření „Zatím víme málo o tom, jak imunitní buňky reagují na černý kašel v nosní sliznici,“ říká Ondřej Štěpánek z Ústavu molekulární genetiky AV ČR. Vědci plánují studovat imunitní buňky získané stěrem z nosní dutiny u pacientů i zdravých dobrovolníků.

Cílem je pochopit rozmanitost imunitních buněk a jejich reakci na infekci. „Výsledky mohou přispět k vývoji nové generace vakcín, které nejen zachrání životy kojenců, ale také zabrání šíření nákazy,“ vysvětluje Peter Šebo z Mikrobiologického ústavu AV ČR.

Vědci hledají osoby starší 15 let, které nedávno prodělaly černý kašel, aby přispěly k výzkumu. „Odběr z nosu je rychlý a podobný covidovým testům,“ říká Štěpánek. Dobrovolníci se mohou přihlásit na této webové stránce, kde najdou podrobné informace.

Autor: Šimon Mitro

Související

doktor
Domácí Zdraví

Nový screeningový program zlepší boj s rakovinou prostaty

dengue
Zahraniční Zdraví

Naděje v boji s horečkou dengue. WHO schválila novou vakcínu

smoothie
Světové dny Zdraví

Den smoothie

Bakterie Bordetella pertussis způsobující černý kašel.
Domácí Zdraví

Počet případů černého kašle přesáhl 20 tisíc