Novinka prý přináší nejen zajímavý chuťový zážitek pro milovníky piva, ale také nové možnosti pro lidi s celiakií. Přirozeně bezlepková obilnina čirok pochází ze subsaharské Afriky, a přestože je v České republice zatím okrajová, je základem výživy pro víc než půl miliardy lidí ve více než 30 zemích světa. Čeští vědci vyšlechtili zcela novou odrůdu Rufuss, která se stala základem nových bezlepkových piv.
„Odrůda Rufuss představuje nejen ekonomickou úsporu při výrobě čirokového piva, ale také zachování přirozené chuti bez nutnosti dodatečných úprav,“ uvedl člen výzkumného týmu Jiří Hermuth. Čirok má podle něj výjimečné vlastnosti užitečné nejen pro pacienty s celiakií nebo intolerancí na lepek. „Je to nenáročná a levná plodina, která má potenciál stát se plodinou budoucnosti i u nás. Čirokové zrno lze bez problémů vypěstovat i v našich teplejších oblastech a celosvětově i v Evropě mu nejvíce rostou plochy zásevů. Je levnější alternativou k pšenici a kukuřici a snadné je i jeho využití,“ vysvětlil.
Odrůda Rufuss tak představuje nejen průlom v oblasti pěstování čiroku v České republice, ale rovněž otevírá nové možnosti pro pivovarnický průmysl. Jeden z pivovarů už uvádí na trh několik piv využívajících odrůdu.
Co je čirok?
Čiroku se říká velbloud rostlinné říše, protože je suchovzdorný, což je při současných klimatických změnách u plodin nedocenitelnou vlastností. Čirok je pátou nejpěstovanější obilovinou světa. Je zdrojem bílkovin, vlákniny, minerálů a vitamínů, má pozitivní vliv na nervový systém, metabolismus a hladinu cholesterolu, upravuje hladinu cukru v krvi. Má studiemi prokázané antioxidační a protirakovinné účinky a je navíc nápomocný v zemědělství. Uvolňuje totiž do půdy látky, které ji čistí od škůdců. Dokáže z pole vystrnadit i přemnožené hraboše.