čtvrtek 16. května 2024

Čeští rodiče podceňují kyberbezpečnost svých dětí

Rodiče dostatečně nekomunikují se svými dětmi bezpečné chování na internetu.

dítě počítač rodiče

Ilustrační foto.
Zdroj: Pxfuel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pxfuel

Sedm z deseti českých rodičů umožňuje svým dětem samostatné používání internetu a to nejčastěji již od osmi let (54 %). Vyplývá to z průzkumu Avastu. Zhruba polovina těchto rodičů však nekomunikuje s dětmi o bezpečném chování na internetu, což může děti vystavit riziku.

Děti patří k nejzranitelnějším skupinám na internetu, je proto dobré řešit s nimi zásady online bezpečnosti co možná nejdříve. U těch nejmladších lze použít jednoduché přirovnání – tak jako si nemají brát bonbony od cizích, ani na internetu není nic zadarmo. Dětem tam mohou nabízet třeba kredit na mobil, hry, různé herní coiny a podobně, ale na oplátku budou chtít například jejich fotky,“ vysvětlil ředitel výzkumu hrozeb Avastu Michal Salát.

Rodiče v jiných zemích obvykle nejsou tak benevolentní a první samostatné používání internetu svým dětem povolují většinou od deseti let, přičemž 61 procent z nich zásady kyberbezpečnosti probírá s dětmi ještě před tím, než jim povolí samostatné používaní připojení.

Je také důležité dětem vysvětlit přesah aktivit na internetu do reálného života a budovat si s nimi důvěru, aby se děti nestyděly požádat rodiče o pomoc ve chvíli, kdy narazí na hrozbu v podobě kyberšikany, dětské pornografie nebo škodlivého softwaru, popřípadě když udělají nějakou hloupost,“ doplnil Salát.

Necelá polovina českých rodičů říká, že jejich děti tráví na internetu samostatně až dvě hodiny denně, ale 38 procent z nich má obavy z nevhodného obsahu nebo kyberšikany. Dalšími obavami jsou riziko, že děti budou podvedeny nebo zmanipulovány, že budou závislé na internetu, nebo mají obavy z ovlivnění dětí negativním obsahem nebo krádeží identity.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Avast

Související

Logo Claude AI.
Zahraniční AI

Umělá inteligence Claude přišla do Evropy. Funguje i v češtině

prof
Zahraniční AI

Budoucnost ovládne umělá inteligence, uvádí Musk

TikTok
Zahraniční AI

TikTok označuje obsah vytvořený umělou inteligencí

Záběr z reklamy Applu
Zahraniční Technologie

Apple se omluvil za novou reklamu. Do televize nepůjde