pondělí 8. července 2024

Čeští pyrotechnici mají unikátní novinku

Se zbrusu novým pomocníkem pracují čeští pyrotechnici. Jde o speciální výbuchovou komoru. Používá se v případě, že se nebezpečný předmět nachází třeba v hustě zastavěné oblasti a nelze ho bezpečně zneškodnit na místě.

výbuchová komora

výbuchová komora
Zdroj: Policie České republiky

  • výbuchová komora
  • Zdroj: Policie České republiky

Pak přichází na řadu výbuchová komora. Na první pohled by se mohlo zdát, že je to obyčejný přívěsný vozík, výbuchová komora od švédského výrobce toho ale umí mnohem víc. Za jednu z hlavních předností považují policejní pyrotechnici její plynotěsnost.

Pokud při převozu podezřelého předmětu nebo nástražného výbušného systému dojde k neřízenému výbuchu, je garantováno zachování technických vlastností. Zařízení vydrží opakovaný výbuch trhaviny o váze až 5 kg. Zaručeno je tím bezpečí bezprostředního okolí a na rozdíl od předešlého výbuchového kontejneru, nedochází ani k úniku plynů, které mohou být pro okolí nebezpečné,“ dodává mluvčí policejního prezidia Irena Pilařová.

Oproti dosavadní komoře, kterou specialisté používali, je nyní díky otočnému víku snadnější i vkládání nebezpečných předmětů. Také dálkové ovládání komory v kombinaci s manipulací pomocí pyrotechnického robota posunulo bezpečnost zasahujících pyrotechniků na vyšší úroveň. V České republice jediného a svými vlastnostmi jedinečného pomocníka koupilo vedení Policie za 14 milionů korun.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Policie České republiky

Související

449752461_120209789220550158_1430210894308541736_n.jpg
Domácí

Nový typ podvodu cílí na podvedené. Zneužívá policii i Interpol

GR2bQFvacAIAeJ4
Domácí

Vysočina fest: Počet zraněných stoupl, policie pravděpodobně chystá obvinění

GR4LZEkbQAA2JbV
Krimi

Narkoman se poléval benzínem a vzýval Alláhu, druhý chtěl skákat ze střechy

petriot-patriot-mim-104-patriot-zrk-amerikanskii-protivorake
Zahraniční

Rusové zničili Ukrajincům Patrioty. Ti pak vyhodili do vzduchu sklad výbušnin