čtvrtek 19. září 2024

Čeští letci trénovali v extrémních horských podmínkách

Polské Zakopané, které většina z nás zná díky světovým závodům ve skocích na lyžích, se na chvíli proměnilo ve výcvikový prostor pro letecké záchranné operace v náročném horském terénu. Trénovali tam kbelští letci.

Záchranářský letec

Čeští letci trénovali v polském Zakopane.
Zdroj: Ministerstvo obrany České republiky

  • Čeští letci trénovali v polském Zakopane.
  • Zdroj: Ministerstvo obrany České republiky

Pětidenní cvičení Squadron Exchange v nejznámějším polském lyžařském středisku absolvovali letečtí záchranáři z 24. základny dopravního letectva Praha. A také si zde vyměňovali zkušenosti s polskými kolegy. Letošního ročníku akce se účastnili piloti, palubní a pozemní technici i letečtí záchranáři.

Letci se zaměřili především na náročné letecké situace mezi skalními masivy a zároveň si předávali zkušenosti z praxe se členy Tatranské dobrovolné záchranné služby TOPR. Právě ti jsou experty na záchranné operace v drsných horských podmínkách.

Trénink českých letců

„Členitý terén je pro posádky extrémní výzvou a zkušeností, kterou mohou využít kdykoliv při záchraně osob. Výcvik byl zaměřen na výběr ploch pro přistání, zvládnutí přistávání ve vysokých nadmořských výškách, v omezených prostorech a záchranu osob uvíznutých na skalách. Každá změna počasí komplikuje záchranu, piloti musí být připraveni vyhodnotit situaci včas a rychle s posádkou reagovat,“ uvádí velitel cvičení Antonín Petrů.

Při výcviku záchranářští piloti trénují nejen složité manévry, ale také koordinaci mezi posádkou a záchrannými týmy na zemi a evakuaci zraněných. „Například evakuaci zraněných ze skalních masivů nebo z hlubokých roklí jsme prováděli pomocí jeřábu, který jde odvinout až na 90 metrů. Při této záchraně je klíčová spolupráce s palubním technikem, protože jedině ten má kompletní přehled o tom, co se děje dole, a předává informace dál posádce. Cvičení bylo navrženo tak, aby připravilo posádky na tyto náročné situace a zlepšilo jejich schopnost rychle se přizpůsobit,“ dodává Petrů.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

vlak PID
Domácí

Prahu s Brandýsem propojí nová trať

102. průzkumný prapor
Domácí Video

Česká armáda si poprvé zkusila hromadný seskok v horách