neděle 12. května 2024

Čeští junioři jsou po infarktovém utkání bronzoví

Čeští hokejisté na mistrovství světa hráčů do 20 let skončili bronzoví. V utkání o třetí místo porazili Finy 8:3.

Češi předvedli parádní obrat

Češi předvedli parádní obrat
Zdroj: Profimedia

  • Češi předvedli parádní obrat
  • Zdroj: Profimedia

Po semifinálovém zklamání se Švédy nastoupili čeští junioři do boje o bronzové medaile s Finskem. Vstup do posledního utkání mistrovství světa našim ale vůbec nevyšel. Po dvou rychlých gólech v 7. a 9. minutě dokonce musela dosavadní stálice v bráně Michael Hrabal opustit svou pozici a uvolnit ji devatenáctiletému Jakubovi Vondrašovi z Plzně.

Po změně brankáře hráli naši s větší lehkostí a díky gólu kapitána Jiřího Kulicha v přesilové hře dokázali ještě před sirénou snížit na rozdíl jediné branky.

Další přesilovky využil ve 29. minutě Jakub Štancl a ránou zápěstí zpoza kruhů srovnal na 2:2. Jenže místo vzpruhy dostali Češi studenou sprchu v podobě tří finských gólů během pěti minut a rázem byli zpátky v problémech. Jiskřičku naděje vykřesal v poslední minutě druhého dějství Becher, který se ve vlastním oslabení ocitl sám v útočné třetině a Kokka z blízka nemilosrdně propálil.

Do závěrečné třetiny Češi vlétli ve snaze s utkáním ještě něco udělat a ve 45. minutě jejich snaha vyvrcholila druhým gólem Kulicha, který opět využil přesilovky. Tři minuty před koncem už nebylo na co čekat a trenéři nařídili hru bez brankáře. Té po chvíli využil Becher a začaly se dít věci. Opařené Finy totiž o minutu později srazil Hamara, který střelou od modré dostal Čechy poprvé v utkání do vedení.

V tu chvíli šli do šesti pro změnu Finové, ale vabank jim nevyšel, Dominik Rymon totiž nevypustil souboj o kotouč a do prázdné brány zvýšil na 7:5. Poslední hřebíček zatloukl do rakve Finů hned po rozehrávce Becher, když další ranou do prázdné zkompletoval hattrick.

Čeští hráči do 20 let tak na mistrovství světa končí třetí a berou medaile druhý rok po sobě.

Česko - Finsko 8:5 (1:2, 2:3, 5:0)

Branky a nahrávky: 17. Kulich (Melovský, Hamara), 29. Štancl (Melovský, Becher), 40. Becher (Štancl, Čech), 45. Kulich (Melovský, Hamara), 59. Becher (Kulich, Šalé), 59. Hamara (Kulich, Becher), 59. Rymon, 59. Becher – 7. Kumpulainen, 8. Nyman, 29. Helenius (Nyman, Kaskimäki), 30. Hämeenaho (Kulonummi, Lassila), 35. Hämeenaho (Kulonummi, Keskinen)

Autor: Ota Černý

Související

Lukáš Dostál sklízí chválu od spoluhráčů.
Hokej MS v hokeji 2024

Češi na úvod MS zdolali Finy, nájezdy rozhodl debutant Kaše

profimedia-0870809902
Domácí

Hokejové mistroství ohlídá 1 200 policistů

Ruská hokejová reprezentace
Hokej

IIHF nedovolí návrat Ruska a Běloruska na mezinárodní scénu

Čeští hráči z NHL si zahrají na olympijských hrách
Hokej ZOH

Hráči NHL se vrací na olympijské hry