středa 18. září 2024

Čeští hasiči se vrátili po zásahu ze Severní Makedonie

V pondělí se vrátil do Česka hasičský vrtulník Black Hawk spolu s hasiči, kteří pomáhali svým kolegům s požáry v Severní Makedonii.

Vrtulník s českými hasiči se vrátil do ČR.

Vrtulník s českými hasiči se vrátil do ČR.
Zdroj: HZSČR

  • Vrtulník s českými hasiči se vrátil do ČR.
  • Zdroj: HZSČR

V pondělí odpoledne přistál na letišti v Přerově vrtulník Black Hawk, aby zde vysadil velitele odřadu z HZS Moravskoslezského kraje, dotankoval a poté odletěl zpět na domovské letiště u Mělníka. Náměstek generálního ředitele HZS ČR Petr Ošlejšek, osobně přivítal posádku a dva letecké záchranáře.

Severní Makedonie požádala o pomoc v rámci Mechanismu civilní ochrany Unie poté, co se kvůli extrémním teplotám a silnému větru vymkly kontrole rozsáhlé lesní požáry. Situace donutila evakuovat několik vesnic a způsobila ztráty na majetku i životech. Česká republika reagovala vysláním vrtulníku s leteckými záchranáři na hašení požárů v přírodním prostředí.

Ve středu 31. července vyrazil vrtulník Black Hawk s bambi vakem o objemu 3450 litrů na pomoc s hašením požárů. Vrtulník nesl kromě posádky také dva letecké záchranáře a velitele zásahu. Základnu měl na letišti v makedonském hlavním městě Skopje.

Vrtulník operoval především v oblasti vesnice Probištip, vzdálené 50 kilometrů východně od Skopje, a také v okolí vesnic Barbarevo a Dolno Gjugjanci. Denně vykonával průměrně 30 shozů vody, přičemž každý den strávil ve vzduchu kolem šesti hodin.

Autor: Šimon Mitro

Související

1726640190_P2024091802196
Domácí

V Praze se srazily vlaky. Jeden strojvůdce měl dvě promile, druhý byl v zácviku

profimedia-0903138545
Domácí

Pyrotechnici odpálili pumu v Litvínově. Škody by měly být minimální

profimedia-0901608829
Domácí

Do výbuchu zbývají minuty. Chemička je prázdná, hasiči vozí pytle s pískem

HZSČR
Domácí

Hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, varují hasiči. Jsou potřeba změny