čtvrtek 19. září 2024

Čeští a němečtí horští záchranáři zasahovali společně u tří případů

Hned tři zásahy prověřily v těchto dnech výbornou spolupráci Horské služby v Krušných horách a německé Bergwacht. Poprvé to bylo na Klínovci u lyžaře se zlomenou čelistí, poté při pátrání po ztraceném turistovi u Bublavy a potřetí u zraněného běžkaře.

Zásah záchranářů

Zásah záchranářů
Zdroj: Horská služba Krušné Hory

  • Zásah záchranářů
  • Zdroj: Horská služba Krušné Hory

U německého lyžaře, který se zranil při pádu na na Klínovci netrval zásah od příjezdu Horské služby po předání německým kolegům ani 30 minut. „Jednalo se o zásah, který vzhledem k masivnímu krvácení vyžadoval opravdu velmi rychlé jednání,“ říká záchranář Jan Šimeček. 55letý německý lyžař byl po pádu na lyžích do bezvědomí a krvácel ze zlomené čelisti. Do německé nemocnice ho transportoval vrtulník.

Poté Horská služba v krušnohorské Bublavě pátrala po ztraceném turistovi. Pomoc si nakonec turista zavolal sám. Našli ho němečtí záchranáři na jedné z prohledávaných tras.

Třetí případ spolupráce české a německé Horské služby se odehrál na německé běžkařské hřebenovce. Navečer přišla informace o zraněném běžkaři. "Okamžitě jsme se vydali my i němečtí kolegové na místo. Běžkař měl zlomenou pažní kost a zraněné koleno. Společně jsme ho ošetřili, zafixovali koleno i zlomenou ruku a němečtí kolegové ho na vyhřívaných saních dopravili do Mühleithen, kde už čekala sanitka, která ho odvezla k dalšímu ošetření. My jsme je doprovázeli," doplňuje zasahující záchranář Milan Šulák.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Horská služba

Související

profimedia-0849543300
Zahraniční

Valencie po požáru bytového domu hlásí čtyři mrtvé. Číslo však může ještě stoupat

Nová základna záchranářů v Mikulově
Domácí

Mikulovští záchranáři mají novou základnu

profimedia-0789088075
Domácí

Horská služba má za sebou nejnáročnější sezónu

profimedia-0823945509
Krimi

Zapálil panelák a záchranáře polil benzinem. Němec dostal doživotí