pátek 17. května 2024

Cesta přes Karlovarskou bude snazší. Plzeň opraví starý most ze Škodovky

Skoro 100 let starý Faltusův most bude mít nové využití. Po rekonstrukci po něm budou jezdit cyklisté z Radčic a Malesic na Krkavec.

181_1

Faltusův most v době, kdy začínal fungovat v plzeňské Škodovce.
Zdroj: archiv

  • Faltusův most v době, kdy začínal fungovat v plzeňské Škodovce.
  • Zdroj: archiv

Od třicátých let byl Faltusův most, pojmenovaný po svém konstruktérovi Františkovi Faltusovi, jednou z dominant areálu plzeňské Škodovky a vůbec prvním svařovaným příhradovým mostem v tehdejším Československu. V posledních letech pro něho však ve Škodovce už nebylo využití a proto byl v roce 2019 odstraněn. Ovšem ve šrotu neskončil. Plzeňští radní pro něj našli nové využití, kdy po rekonstrukci bude stát nedaleko hranice katastru města a pomůže cyklistům či pěším lépe překonat rušnou výpadovku na Karlovy Vary.

Podle náměstka plzeňského primátora pro dopravu Aleše Tolara propojí most polní cestu od Radčic a Malesic se starou karlovarskou silnicí. Volba pro toto místo padla především kvůli tomu, že oblast kolem vrchu Krkavec je velmi frekventovaná jak ze strany cyklistů, tak pěších turistů.

Než však 150tunová konstrukce bude na tomto místě sloužit svému účelu, musí projít důkladnou opravou. Ta bude stát 50 milionů korun, přičemž evropské peníze by mohly pokrýt více než 80 procent výsledné sumy.

Autor: Jan Skala

Související

Valík,_east_portal
Domácí

Obchvat Plzně se začne opravovat. Řidiče od pondělka čekají omezení

cyklista
Domácí

Na silnících loni zemřelo 39 cyklistů. Většina neměla přilbu

turistická značka
Domácí Výročí

Klub českých turistů oslaví 135 let od vyznačení první turistické trasy

profimedia-0854636599
Domácí

Plzeňská únikovka bude letos ještě dramatičtější. Hlavně přes léto