sobota 5. října 2024

Českým firmám hrozí vysoké sankce kvůli nařízení EU o deforestaci

Od prosince se české firmy musí připravit na nové nařízení EU o deforestaci (EUDR), které má za cíl omezit podíl Unie na globálním odlesňování.

odlesňování

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Toto opatření se dotkne mnoha odvětví a přinese značnou administrativní zátěž, přičemž odborníci z Deloitte varují, že většina českých firem je na tyto změny nedostatečně připravena a mnohé o jejich dopadech ani nevědí. Nařízení se nevztahuje pouze na obchodníky s dřevem, ale i na distributory a importéry zboží, jako jsou káva, kakao, nebo výrobky ze skotu.

Cílem nové legislativy je snížit příspěvek EU k celosvětovému odlesňování a dopadne na všechny subjekty, které dotčené zboží importují nebo exportují. Velké a střední podniky musí začít plnit požadavky EUDR již od 30. prosince, malé a mikropodniky se k tomu přidají od 30. června příštího roku. Nařízení se týká potravinářského průmyslu, nakladatelství, ale i automobilového sektoru, což představuje vážné výzvy pro řadu firem.

Klíčovým krokem je analyzovat produkty a dodavatelské řetězce, aby firmy identifikovaly povinnosti, které se na ně vztahují. Následně musí vytvořit systémy náležité péče, aby splnily nové požadavky. Některé firmy, jako Nestlé, se na legislativní změny připravují už více než deset let, a proto budou mít implementaci jednodušší. Na druhou stranu, podle odborníků z Deloitte, většina dotčených firem o novém nařízení vůbec neví. Nedostatečná osvěta od úřadů může vést k tomu, že podniky nebudou schopny reagovat včas na nové povinnosti.

Porušení nařízení může mít pro firmy vážné následky, včetně pokut až čtyř procent ročního obratu nebo dočasného zákazu uvádění zboží na trh. To může zásadně narušit dodavatelské řetězce a poškodit důvěru obchodních partnerů, což v krajním případě může vést k bankrotu postižených společností.

Autor: Šimon Mitro

Související

euro
Ekonomika

Inflace v eurozóně klesla pod dvě procenta

stavba
Ekonomika

Firmy čelí překážkám při náboru zahraničních pracovníků

50690732692_0b768426eb_b
Zahraniční

Unie vyráží do boje proti kuřákům. Stanou se z nich už skoro psanci

children_girls_smile_transcarpathia_gypsies_babes-568880
Domácí

Česká republika míří na bruselský kobereček. Kvůli diskriminaci Romů