čtvrtek 19. září 2024

Český tým je opět ve finále Hlinka Gretzky Cupu!

Čeští hráči do osmnácti let vyhráli nad Švédy 5:1 a podruhé v řadě jsou ve finále Hlinka Gretzky Cupu. V bitvě o zlato se utkají s Kanadou.

Čeští hráči se radují z gólu

Čeští hráči se radují z gólu
Zdroj: ceskyhokej.cz

  • Čeští hráči se radují z gólu
  • Zdroj: ceskyhokej.cz

České hokejisty po skvělém výkonu v základní skupině, ve které neztratili ani bod, čekalo nevyzpytatelné Švédsko.

Jak jsou Skandinávci nebezpeční ukázali hned v 11. minutě, kdy potrestali českou chybu ve středním pásmu a skórovali. Český gólman Štěbeták neměl proti dvěma Švédům šanci. Čeští mladíci si během prvních dvaceti minut vytvořili několik slibných akcí, gól ale nevstřelili.

Češi vyrovnali v úvodu druhé třetiny během přesilové hry. Adam Benák nechytatelnou střelou zápěstím srovnal na 1:1. A nebyl to jediný český gól, který padl do branky švédského brankáře. K obratu zavelel ve 31. minutě Malínek a o tři minuty Záhejský. Češi sehráli druhou třetinu na jedničku a do šatny šli za stavu 3:1.

Výběr Tre Kronor si byl vědom dvougólové ztráty a v poslední třetině zrychlil hru. Ve 48. minutě dostal puk za záda českého brankáře dojíždějící Eddie Genborg. Gól byl ale následně neuznán za úmyslné kopnutí. Dvanáct minut před koncem vedli Češi stále o dvě branky.

Dvě a půl minuty před koncem šli Švédi do rizika, neměli už co ztratit. Národní tým ale skvěle napadal a nepustil Švédy k nebezpečnějším akcím. V 59. minutě Švédi špatně rozehráli, puku se zhostil Záhejský a rozhodl o postupu českého týmu do finále. Na konečných 5:1 zvýšil půl minuty před závěrečnou sirénou Viktor Šámal.

Čeští hráči do osmnácti let jsou opět po roce ve finále turnaje! O zlatou medaili se utkají stejně jako loni s Kanadou, která v semifinále porazila USA 5:1. Ve finále budou chtít čeští hráči oplatit Kanadě porážku z loňské dramatické bitvy v Břeclavi, kdy prohráli boj o zlato až v prodloužení.

Česko – Švédsko 5:1 (0:1, 3:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 23. Benák (Záhejský, Poletín), 31. Malínek (Černý, Pekař), 34. Záhejský (Benák), 59. Záhejský, 60. Šámal (Švančara) – 11. Klingsell (Gästrin)

Související

8250057274_9c7a5eb7e0_b
Zahraniční Školství

Švédské děti půjdou do školy o rok dříve, doposud nastupovaly až v sedmi letech

Dominik Mašín posílil Spartu
Hokej Tipsport ELH

Sparta posílila obranu, přichází zkušený bek Mašín

Sparta otočila zápas proti Fehérváru
Hokej CHL

Sparta otočila utkání s Fehérvárem

Hráči Pardubic po vítězném utkání
Hokej CHL

Pardubice pokořily i Tapparu