pátek 5. července 2024

Český Krumlov staví bariéry. Město se obává většího množství vody z Lipna

Vytrvalý a velmi vydatný déšť, to je předpověď na dnešní den, ze které však lidé v okolí řek nemají vůbec žádnou radost. Například Český Krumlov by mohl mít velký problém, pokud bude muset Lipno upouštět vodu.

GCMcFNrWEAAxsYG

Klasický obrázek posledních dnů. Velká voda nyní nejvíce ohrožuje jižní a západní Čechy.
Zdroj: X

  • Klasický obrázek posledních dnů. Velká voda nyní nejvíce ohrožuje jižní a západní Čechy.
  • Zdroj: X

Pokud zůstane jen u dešťů, mohl by Český Krumlov současnou velkou vodu přežít bez větší újmy. Pokud by ale kvůli situaci na Šumavě museli vodohospodáři začít upouštět vodu z lipenské přehrady, mohlo by to pro město představovat velký problém. Hladina Vltavy, která je na třetím, tedy nejvyšším stupni povodňové aktivity, přesáhla včera večer výšku 220 centimetrů a dnes ráno ještě o pár centimetrů stoupla. Hasiči už včera naplnili pytle s pískem a zabezpečili krizová místa podél toku.

Celkově je situace na jihu a jihozápadě Čech nejhorší z celé České republiky. Kromě Vltavy v Českém Krumlově vyhlásil Český hydrometeorologický ústav stav extrémního nebezpečí i na Otavě v Sušici. Druhé stupně povodňové aktivity platí také na horních tocích Labe a Moravy.

Vyhlídky na zlepšení v následujících hodinách a dnech jsou prakticky nulové. Kritický bude dnešek, kdy meteorologové varují před velmi vydatným deštěm zejména na horách. Právě na Šumavě by mělo spadnout až 90 milimetrů srážek, což rozvodněným tokům dá ještě větší sílu. Zítra by srážky měly ustávat, hladiny řek ale budou klesat jen pozvolna.

Autor: Jan Skala

Související

storm-lightning-weather-nature-preview
Domácí

Střed republiky očekává silné bouřky. Předtím se lidé budou grilovat na slunci

11227682_0f70b4e1d9_b
Domácí

Počasí bude jako na houpačce. Nejdřív tropy, pak bouřky a nakonec se vrátí léto

sunglasses-people-water-blue-preview
Domácí

V sobotu se znovu vrátí tropy. Nadprůměrně teplý byl i uplynulý červen

GRVeEdfX0AAPwya
Domácí

Voda zaplavuje sklepy, padají stromy. Moravou postupují silné bouřky