pátek 18. října 2024

Český chmel je v ohrožení

Růst teplot a čím dál častější sucha ovlivňují produkci chmele. Zároveň s výnosem se snižuje obsah alfa látek, které určují chuť a hořkost piva, vyplývá to ze studie Akademie věd ČR.

chmel

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Klimatická změna ovlivňuje i chmelařství. Růst teplot a dlouhá období sucha vedou ke snižování výnosu aromatického chmele v tradičních chmelařských oblastech v Evropě. „S výnosem se snižuje obsah alfa látek, které určují chuť a hořkost piva,“ uvádí studie, na níž pracovali vědci z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR – CzechGlobe.

Regionů pro pěstování chmele není mnoho, jelikož je rostlina náročná na specifické klimatické i přírodní podmínky. „Z hodnocení dat z meteorologických měření od roku 1970 a údajů z modelových projekcí do roku 2050 nám vyšlo, že podmínky pro pěstování chmele se budou v Evropě měnit nerovnoměrně,“ uvedl vedoucí výzkumného týmu Martin Možný.

Lépe na tom budou severněji položené pěstitelské regiony, jako je bavorské Hallertau či české Žatecko. To vychází ze studie v porovnání regionů vůbec nejlépe. Naopak hůře na tom budou jižněji položené regiony, jako je Slovinsko nebo oblast Tettnang v jižním Německu. „Výsledky ukazují, že kvůli růstu teplot vzduchu dozrává chmel až o 20 dnů dříve než v minulosti. Dozrávání se navíc posouvá do horkých dnů, což má negativní dopad na obsah alfa látek,“ vysvětlil Možný. Pokles množství srážek a sucho mají zase negativní dopad na výnos.

Do roku 2018 může klesnout výnos evropského chmele až o 18 procent a obsah alfa látek o 20 až 31 procent. Pěstitelé mají několik možností, jak produkci chmelu navýšit. „Mohou přesunout chmelnice do vyšších nadmořských výšek, do míst s vyšší hladinou spodní vody v údolích řek, stavět zavlažovací systémy či pěstovat odolnější odrůdy. Mohou také jinak orientovat řádky na poli a proti intenzivnímu slunečnímu svitu používat stínění, což je však poměrně drahé,“ uvedl Možný. Některé z těchto postupů se již osvědčily v pěstování vína.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: AVČR

Související

Nové vratné skleněné lahve Frisca.
Domácí Pivo

Zálohované bude i Frisco. Prazdroj investuje miliardu do vratných lahví

pivo
Světové dny Pivo

Den milovníků piva

hospoda
Domácí Pivo

Češi si cení hospod jako míst pro setkávání

MOs810,_WG_2014_56_Oledry_nowotomyskie_(Cicha_Gora)_(12)
Ekonomika

Sklizeň chmele začíná. Pěstitelé čekají letos nadprůměrnou úrodu