pátek 17. května 2024

Česku hrozí zdražení pohonných hmot. Ceny zatím klesají

V Bruselu se nadále vyjednává výjimka pro společnost Slovnaft, aby mohla dodávat paliva i z ruské ropy. Pokud ji nedostane, dojde v Česku k razantnímu zdražení pohonných hmot.

profimedia-0354224972

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Aktuální ceny pohonných hmot jsou oproti minulým měsícům velmi příznivé. Cena benzínu klesla na hranici 37 korun, aktuálně průměrná cena činí 37,04 korun za litr. Nafta je jen o 30 haléřů dražší. Vývoj cen však může razantně ovlivnit situace kolem slovenské rafinerie Slovnaft, spadající pod maďarský Mol.

Společnost mohla do 5. prosince prodávat pohonné hmot vyrobené i z ruské nafty, jelikož měla od Evropské unie výjimku. Ta však skončila a vyjednávání slovenské vlády v Bruselu zatím nedospělo k finálnímu verdiktu. Uplynout i několik týdnů než Evropská komise vydá své definitivní stanovisko.

Slovnaft zpracovává zhruba 30 procent ropy, která není postižena protiruskými sankcemi. Česko tak po určitou dobu může spoléhat na paliva z této nesankcionované ropy. Slovnaft je klíčovým dodavatelem paliv, zejména nafty, do České republiky, a zároveň je Česko důležitým odbytištěm pro tuto rafinérii. Bez dodávek ze Slovnaftu by ceny paliv na tuzemských stanicích mohly vzrůst až o několik korun na litr. Cena by se tak vyšplhala až na úroveň 45 korun.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Kurzy I., II.

Související

nafta
Domácí

Cena nafty klesla pod hranici 38 korun

Čerpací stanice Shell
Domácí

Cena benzínu klesla pod 40 korun

tankování
Domácí

Cena nafty klesá. Benzín zůstává vysoko

Čerpací stanice
Domácí

Litr benzínu je téměř o tři koruny dražší než před rokem