Česko uzavřelo dlouhodobou spolupráci s WHO. Jako jedna z prvních zemí EU

Českou zavřelo šestiletou dohodu o spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací.

Zsófia Pusztai Vlastimil Válek

Vedoucí Kanceláře WHO pro Českou republiku Zsófia Pusztai a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.
Zdroj: X @ZsofiaPusztai1_

  • Vedoucí Kanceláře WHO pro Českou republiku Zsófia Pusztai a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.
  • Zdroj: X @ZsofiaPusztai1_

Ministerstvo zdravotnictví a Světová zdravotnická organizace (WHO) uzavřely dohodu o spolupráci na období let 2024 až 2030. Klíčové body dohody zahrnují ochranu veřejného zdraví, podporu zdravého životního stylu, zvýšení odolnosti zdravotního systému a podporu digitalizace v zdravotnictví.

Jsme mezi prvními zeměmi v Evropě, které mají tu čest uzavřít s WHO dlouhodobější strategii o spolupráci. Přináší nám to možnost dělit se o naše zkušenosti s ostatními evropskými státy. Je mnoho oblastí, ve kterých můžeme spolupracovat, například v rámci onkologie nebo podpoře zdravého stravování a pohybu. Je to pro nás výzva a věřím, že společně dosáhneme reálných výsledků,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Dohoda představuje šestiletý rámec spolupráce mezi ČR a Regionální kanceláří WHO pro Evropu a definuje čtyři strategické oblasti. Jejím cílem je podpora ochrany zdraví obyvatel v situaci globálních zdravotních a bezpečnostních hrozeb a zajištění udržitelného a dostupného zdravotnického systému.

Zdůrazněné priority dohody zahrnují odolný zdravotnický systém založený na primární péči, připravenost systému na mimořádné události, podporu zdravého životního stylu, prevenci a preventivní opatření a digitalizaci zdravotnictví. „Dohoda zároveň slouží jako střednědobá strategická vize pro technickou spolupráci mezi WHO a Českem, která bude podporovat národní zdravotní politiky a posilovat náš společný závazek čelit výzvám, které stále existují v oblasti veřejného zdraví,“ uvedla Zsófia Pusztai, vedoucí Kanceláře WHO pro Českou republiku.

Autor: Šimon Mitro

Související

léky
Domácí Zdraví

Žádné doplatky léků nad limit. Sněmovna schválila novelu zákona

mage-from-rawpixel-id-3400450-original
Domácí

Ordinace nezavřou. Lékaři nevybojovali všechno, ale stávkovat nebudou

malárie
Zahraniční Zdraví

Egypt je zemí bez malárie, vyhlásila WHO

Nemocnice
Domácí

Veřejné zdravotní pojištění se letos dostane do deficitu 11 miliard korun