čtvrtek 2. května 2024

Česko uzavřelo dlouhodobou spolupráci s WHO. Jako jedna z prvních zemí EU

Českou zavřelo šestiletou dohodu o spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací.

Zsófia Pusztai Vlastimil Válek

Vedoucí Kanceláře WHO pro Českou republiku Zsófia Pusztai a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.
Zdroj: X @ZsofiaPusztai1_

  • Vedoucí Kanceláře WHO pro Českou republiku Zsófia Pusztai a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.
  • Zdroj: X @ZsofiaPusztai1_

Ministerstvo zdravotnictví a Světová zdravotnická organizace (WHO) uzavřely dohodu o spolupráci na období let 2024 až 2030. Klíčové body dohody zahrnují ochranu veřejného zdraví, podporu zdravého životního stylu, zvýšení odolnosti zdravotního systému a podporu digitalizace v zdravotnictví.

Jsme mezi prvními zeměmi v Evropě, které mají tu čest uzavřít s WHO dlouhodobější strategii o spolupráci. Přináší nám to možnost dělit se o naše zkušenosti s ostatními evropskými státy. Je mnoho oblastí, ve kterých můžeme spolupracovat, například v rámci onkologie nebo podpoře zdravého stravování a pohybu. Je to pro nás výzva a věřím, že společně dosáhneme reálných výsledků,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Dohoda představuje šestiletý rámec spolupráce mezi ČR a Regionální kanceláří WHO pro Evropu a definuje čtyři strategické oblasti. Jejím cílem je podpora ochrany zdraví obyvatel v situaci globálních zdravotních a bezpečnostních hrozeb a zajištění udržitelného a dostupného zdravotnického systému.

Zdůrazněné priority dohody zahrnují odolný zdravotnický systém založený na primární péči, připravenost systému na mimořádné události, podporu zdravého životního stylu, prevenci a preventivní opatření a digitalizaci zdravotnictví. „Dohoda zároveň slouží jako střednědobá strategická vize pro technickou spolupráci mezi WHO a Českem, která bude podporovat národní zdravotní politiky a posilovat náš společný závazek čelit výzvám, které stále existují v oblasti veřejného zdraví,“ uvedla Zsófia Pusztai, vedoucí Kanceláře WHO pro Českou republiku.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0868105570
Domácí

TOP 09 má čtyři kandidáty na post ministra pro vědu a výzkum

profimedia-0858049682
Domácí

Svrčinová skončila ve funkci hlavní hygieničky

cholera
Zahraniční Zdraví

Novou vakcínu proti choleře předschválila WHO

očkování
Domácí Zdraví

Do Česka dorazila mimořádná dávka vakcín proti černému kašli