úterý 2. července 2024

Česko se více otevře vysoce kvalifikovaným zaměstnancům ze zahraničí

Vláda schválila nařízení, které umožní volný vstup na český trh práce občanů z vybraných zemí s vysokou pracovní klasifikací.

práce

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Vláda schválila nařízení, které umožní volný vstup na český trh práce občanům z vybraných bezpečných zemí. Tento krok má podpořit příchod vysoce kvalifikovaných pracovníků, potřebných pro růst české ekonomiky. Seznam zahrnuje Austrálii, Izrael, Japonsko, Kanadu, Nový Zéland, Singapur, Spojené státy a Velkou Británii. Tyto země byly vybrány nejen kvůli bezpečnostním hlediskům, ale i kvůli jejich schopnosti poskytovat kvalifikovanou pracovní sílu.

Uvedené země byly vybrány po projednání v Radě hospodářské a sociální dohody a s přihlédnutím k aktuální situaci na trhu práce. ČR dlouhodobě usiluje o intenzivní spolupráci s vybranými zemí a sdílí s nimi společné demokratické principy,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Vysoce kvalifikovaní pracovníci z těchto zemí již dlouhodobě působí v Česku, především na manažerských, technických a odborných pozicích. Tento krok má usnadnit jejich další příchod a podpořit růst české ekonomiky. Nařízení vlády vstoupí v platnost společně s novelou zákona o zaměstnanosti 1. července.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0882676173
Ekonomika

Peníze zaměstnancům Liberty dá stát. Než přijdou, půjčí jim kraj

Nova_hut_ocelarna
Ekonomika

Zaměstnanci Liberty o své peníze nepřijdou. Vyplatí je však úřad práce

obsluha
Domácí

Brigádničit budou moct i 14letí

umělá inteligence
Ekonomika AI

Téměř polovina českých firem už pracuje nebo experimentuje s AI