pondělí 20. května 2024

Česko se úspěšně zbavuje závislosti na ruském plynu

Závislost na ruském plynu se daří vládě nadále snižovat. Valná většina plynu je nyní dodávána z Norska a jako LNG z Holandska a Belgie. Ruský plyn tvoří aktuálně jen necelá čtyři procenta.

konvice

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Čechům se daří se zemním plynem šetřit a zároveň se postupně zbavovat závislosti na ruském plynu. „Celková lednová spotřeba zůstává asi o čtvrtinu nižší, než byla v průměru v posledních třech letech,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela na Twitteru. S nižší spotřebou souvisí i naplněnost zásobníků plynu, které jsou aktuálně na historicky nejvyšší úrovni. „Zásoby se drží na nejvyšší úrovni k danému datu v historii. Zásobníky jsou naplněny na 74 procent,“ sdělil Síkela.

České vládě se podařilo razantně snížit závislost na ruském plynu. „Česká republika v loňském roce snížila svou závislost na ruském plynu z původních 97 % na aktuální maximálně 4 procenta,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Adamová Pekarová (TOP 09). „Dodávky z Ruska nahradil plyn z Norska a LNG z Holandska a z Belgie. Takže přes výpadek ruského plynu zažíváme z hlediska zásob nejúspěšnější topnou sezonu v historii,“ komentoval Síkela.

Na aktuální příznivé situaci má podíl i mírnější zima, při tuhých mrazech by zásobníky naplněny v takové míře.

Autor: Šimon Mitro

Související

peníze
Ekonomika

Česká republika klesla v Indexu prosperity

vodovod
Domácí

České domácnosti stále šetří vodou

Staroměstské náměstí
Domácí

Česko hlásí za první čtvrtletí přes čtyři miliony turistů

vitamíny
Zdraví

Doplňky stravy pravidelně užívá každý třetí Čech