úterý 2. července 2024

Česko se chlubí největším chovem divokých koní v kontinentální Evropě

Česká republika chová největší počet exmoorských divokých koní na evropském kontinentu.

Exmoorští divocí koně.

Exmoorští divocí koně.
Zdroj: Michal Köpping / Česká krajina

  • Exmoorští divocí koně.
  • Zdroj: Michal Köpping / Česká krajina

V České republice se nachází největší chov exmoorských divokých koní na evropském kontinentu. Aktuální vydání plemenné knihy, která eviduje všechny čistokrevné exmoorské koně na světě, potvrdilo tuto pozici. Tito koně jsou vzácní a pocházejí z anglického Exmooru. V rámci celé Evropy chová více těchto divokých koní pouze Velká Británie.

Chov exmoorských koní v České republice začal v roce 2015, kdy bylo první stádo dovezeno do bývalého vojenského prostoru Milovice. „V současné době se řadíme mezi respektované chovatele a v rámci evropského kontinentu jsme zdaleka chovatelem největším,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která milovickou rezervaci založila ve spolupráci s vědci.

V Česku je evidováno 45 klisen a 70 hřebců, kteří patří do chovného programu ochranářské společnosti Česká krajina. Tyto koně jsou umístěny v 15 rezervacích po celé zemi a jsou pod dohledem neziskových organizací, obcí, měst, krajů i soukromých vlastníků půdy.

Exmoorští koně jsou unikátní svou schopností přežít v divočině celoročně bez lidské péče a jsou klíčovými hráči při ochraně středoevropské krajiny. Chov těchto koní v České republice pomáhá nejen zachraňovat tento ohrožený druh, ale i udržovat biodiverzitu a ochraňovat ekosystémy.

Autor: Šimon Mitro

Související

Tento pandí pár ze zoo ve Washingtonu je již od listopadu v Číně
Zahraniční Fauna

Do Washingtonu se vrátí pandy

Šatovník šarlatový
Zahraniční Fauna

Havajským ptákům hrozí vyhynutí. Zachránit je mohou modifikovaní komáři

Nejvyšším psem se stala doga Kevin z Iowy.
Ostatní Fauna

Nejvyšší pes má v kohoutku metr. Na zadních převyšuje páníčka

víla
Světové dny

Den víl