pátek 20. září 2024

Česko pokryje ledovka

Meteorologové varují před náledím. V noci z pátku na sobotu je v platnosti výstraha pro celou republiku.

profimedia-0745696340

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Meteorologové vydali varování pro řidiče a chodce, kteří se mezi páteční nocí a sobotním ránem vydají na silnice v Česku. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) upozorňuje na možný vznik náledí, zejména ve vyšších polohách Vysočiny. Varování však platí pro celou zemi s výjimkou nejjižnějších částí Jihomoravského kraje.

Meteorologové upozorňují, že náledí a zmrazky mohou vznikat i v následujících dnech, což by mohlo komplikovat dopravu a zvýšit riziko nehod, zejména na neposypaných silnicích. Motoristé by měli během těchto podmínek věnovat řízení zvýšenou pozornost. Chodci by měli být také opatrní, aby předešli uklouznutí, a starší nebo méně mobilní lidé by měli zvážit omezení venkovních aktivit.

Ve vyšších polohách Českomoravské vrchoviny hrozí v sobotu od brzkých ranních hodin vznik sněhových jazyků v důsledku čerstvého větru a sněžení. Meteorologové varují, že navátý sníh může zhoršit sjízdnost silnic. Výstraha platí až do sobotního odpoledne pro oblast regionů kolem Havlíčkova Brodu, Hlinska, Žďáru nad Sázavou a Bystřice nad Pernštejnem.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČHMÚ

Související

babí léto- ilustrační foto
Domácí

Vydatné deště střídá babí léto

hory-ilustrační foto
Domácí

Konečně přestane pršet, teploty se opět vrátí nad 20 stupňů

Vlak RegioShark
Domácí

České dráhy vyjdou vstříc cestujícím, kteří ruší výlety kvůli počasí

GXWGszEW0AAfNPT
Domácí Aktualizujeme

Bude ještě hůř: Meteorologové rozšířili výstrahy, čekají víc než 50letou vodu