pondělí 8. července 2024

Česko má plán pro cirkulární ekonomiku

Aby Česko bylo schopné čelit dopadům změny klimatu a ztrátě biodiverzity, byl vytvořen plán pro cirkulární ekonomiku.

Akční plán pro cirkulární ekonomiku ČR.

Akční plán pro cirkulární ekonomiku ČR.
Zdroj: MZP

  • Akční plán pro cirkulární ekonomiku ČR.
  • Zdroj: MZP

Akční plán pro Cirkulární Česko 2040 má za úkol přenastavit české hospodářství tak, aby se zdroje vracely zpět a tím se minimalizovala environmentální stopa. Akční plán vypracovalo Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci se zástupci dalších ministerstev, krajů, obcí, průmyslových svazů a asociací.Tohle Česku chybělo - strategie a jasný plán pro průmysl, stavebnictví, zemědělství, výzkum nebo obce a města, který zahrne klimatickou změnu, znovuvyužitelnost materiálů, plýtvání potravinami a přírodními zdroji, recyklaci vody, zachování biodiverzity, udržitelnou spotřebu, výzkum a rozvoj technologií, „“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Přírodní zdroje jsou konečné, a právě cirkularita je řešením. Musíme kvalitu života současných generací vybalancovat tak, aby energie, potraviny ale i nerostné suroviny tu zůstaly i pro generace budoucí. V udržitelnosti musíme vidět budoucnost. Díky plánu posílíme konkurenceschopnost a technologickou vyspělost hospodářství, udržitelný společenský systém, zvýšíme bezpečnost dodávek surovin, ale také vytvoříme nová pracovní místa,“ prohlásil Hladík.

S plánem souvisí také zavedení zálohového systému na PET lahve a plechovky. „Nejbližší možný termín, kdy bychom mohli v Česku začít zálohovat, je polovina roku 2025,“ doplnil Hladík.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZP

Související

výroba aut
Ekonomika

Průmysl v květnu klesal. Snížila se výroba aut

igelitka
Světové dny Ekologie

Den bez igelitek

stanování
Cestování Ekologie

Mladí Češi podporují při cestování udržitelnost

ČEZ
Ekonomika

Nejvýznamnějšími plátci daně byly loni ČEZ a Škoda Auto